Květák se sýrovo-bylinkovou strouhankou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 34 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Květák se sýrovo-bylinkovou strouhankou
Celkový čas: | 34 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 14 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 60930 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
Bylinková strouhanka | |
---|---|
1 polévková lžíce | Mandle loupané |
45 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
1 polévková lžíce | Ořechy vlašské |
3 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
100 g | Strouhanka |
1 polévková lžíce | Sýr Parmezán |
Dresing | |
2 kávová lžička | Citrónová šťáva |
4 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
1 špetka | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Sůl |
Vařený květák v páře | |
1 ks | Květák |
0,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 20,7mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 32,4mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 163,4mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 19,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Ořechy vlašské, Strouhanka, Sýr Parmezán, Pepř bílý, Sůl, Květák, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mandle loupané, Máslo čerstvé, Olej olivový, Petržel kudrnka, Olej olivový extra panenský mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Citrónová šťáva nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Květák se sýrovo-bylinkovou strouhankou postup přípravy receptu:
1 | Petrželovou nať omyjeme, vodu setřepeme a pokrájíme ji hodně nadrobno. Loupané mandle a ořechy pokrájíme na menší kousky. |
2 | V pánvi rozehřejeme máslo s lžíci oleje. Na něm si osmažíme strouhanku dozlatova. Přibližně v polovině smažení přimícháme mandle a ořechy. Usmaženou strouhanku necháme mírně vychladnout, pak do ní přimícháme jemně nastrouhaný parmezán a petrželku. |
3 | Připravíme dresing: ve sklenici rozmícháme olivový olej s citrónovou šťávou, solí a bílým pepřem. |
4 | Očištěný a omytý menší květák rozebereme na růžičky, košťál odkrojíme a růžičky uvaříme v páře (v pařáku na knedlíky). Vaříme do poloměkka přibližně 7 -10 minut. Poté květák vyjmeme, odložíme do mísy, polijeme dresingem a zlehka, ale důkladně, promícháme. Každou porci na talíři posypeme strouhankou a hned podáváme. |
Poznámka
K takto připravenému květáku se nejvíce hodí příloha z nových brambor s česnekovou majonézou.