Frikasé ze sójových plátků s rýží basmati - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Frikasé ze sójových plátků s rýží basmati
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 61089 |
Kategorie: | Rýže |
Ingredience
180 g | Chřest sterilovaný |
1 ks | Cibule |
0,5 kávová lžička | Citronová šťáva |
100 g | Hrášek sterilovaný |
1 špetka | Kari koření |
3 polévková lžíce | Margarín |
50 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g | Mrkev sterilovaná |
1 kávová lžička | Nektar z agáve |
2 polévková lžíce | Olej řepkový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
400 g | Rýže Basmati |
100 ml | Smetana ovesná |
200 plátek | Sójové plátky |
1 kávová lžička | Sůl |
50 ml | Víno bílé veganské |
1 l | Vývar zeleninový |
180 g | Žampiony - sterilované |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 73g |
---|---|
Cholesterol | 4,6mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 5g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 26,2mg |
Vitamín E | 3,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chřest sterilovaný, Cibule, Citronová šťáva, Kari koření, Mrkev sterilovaná, Sůl, Žampiony - sterilované mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Margarín, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Rýže Basmati, Sójové plátky, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Hrášek sterilovaný, Nektar z agáve, Olej řepkový, Smetana ovesná, Víno bílé veganské nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Frikasé ze sójových plátků s rýží basmati postup přípravy receptu:
1 | Do zeleninového vývaru vsypeme sójové plátky, přivedeme k varu, odstavíme z plotny a necháme 10 minut pod pokličkou nabobtnat. Potom plátky sítem vyjmeme a vymačkáme z nich přebytečnou tekutinu. Vývar uchováme. |
2 | Rýži přivedeme k varu (ve dvojnásobném množství osolené vody) a zvolna vaříme asi 14 minut. |
3 | V pánvi na rozehřátém oleji necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na kostičky. Přidáme sójové plátky, osolíme, opepříme a krátce osmahneme. |
4 | V hrnci rozehřejeme margarín, přisypeme mouku a umícháme světlou jíšku. Ochutíme kari kořením a za stálého míchání přiléváme asi 500ml vývaru. Za občasného míchání omáčku povaříme 5 minut. |
5 | Do omáčky přidáme sójové plátky s cibulí, nakrájený chřest, sterilovaný hrášek s mrkví a přepůlené žampiony. Zvolna povaříme ještě 5 minut. |
6 | Nakonec pokrm dochutíme vínem, citronovou šťávou, nektarem z agáve, solí a pepřem. Pro zjemnění přilijeme ovesnou smetanu. |
7 | Podáváme s uvařenou rýží basmati. |
Poznámka
Do omáčky můžeme přidat lžičku veganského worcesteru. Voda na vaření rýže - podle potřeby.