Bratislavské ořechové šátečky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bratislavské ořechové šátečky
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 61103 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
1 špetka | Kypřicí prášek do pečiva |
75 g | Máslo čerstvé |
150 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
Náplň | |
120 g | Cukr moučkový |
80 g | Ořechy lískové |
2 ks | Vaječný bílek slepičí |
Na pomoučnění válu | |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 9,7mg |
Draslík | 70,7mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 1,6mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,5mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kypřicí prášek do pečiva, Cukr moučkový, Ořechy lískové, Vaječný bílek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka), Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Bratislavské ořechové šátečky postup přípravy receptu:
1 | Mouku smíchanou s práškem do pečiva vsypeme do mísy, přidáme nakrájené máslo a přilijeme smetanu. Hnětačem vše zpracujeme na drobivou hmotu a potom rukama rychle vypracujeme hladké těsto. Necháme v chladničce asi 30 minut odležet. |
2 | Z bílků vyšleháme pevný sníh. Přidáme mleté oříšky, moučkový cukr a zlehka promícháme. |
3 | Na pomoučněné pracovní ploše rozválíme připravené křehké těsto na tenký plát. Nakrájíme na čtverce o rozměrech asi 6x6 cm. Čtverce urovnáme na plech vyložený pečicím papírem a na každý dáme lžičku náplně. Těsto přeložíme do tvaru trojhranného šátečku a okraje přitiskneme. |
4 | Pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 10-15 minut dozlatova. |
Poznámka
Náplň můžeme připravit i z mletých mandlí.