Čočkový salát s petrželkou a kedlubnou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čočkový salát s petrželkou a kedlubnou
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61112 |
Kategorie: | Studené saláty |
Ingredience
2 ks | Cibule lahůdková |
300 g | Čočka červená |
1 ks | Kedlubna |
0,5 polévková lžíce | Majoránka |
3 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
1 l | Voda pitná |
Na dochucení | |
---|---|
1 polévková lžíce | Citrónová šťáva |
2 špetka | Cukr krupice |
4 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 48g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 517,5mg |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 63,7mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 11,3mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Čočka červená, Kedlubna, Majoránka, Voda pitná, Cukr krupice, Pepř bílý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule lahůdková, Petržel kudrnka, Olej olivový extra panenský mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Citrónová šťáva nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Čočkový salát s petrželkou a kedlubnou postup přípravy receptu:
1 | Čočku přebereme, dobře v sítu promyjeme, dáme ji do hrnce s vodou, majoránkou a pomalu uvaříme téměř doměkka, nesmí být rozvařená, vaříme přibližně 35-40 minut, měla by být uvařená na skus "al dente". Uvařenou čočku pak scedíme, propláchneme v sítu pod studenou vodou a odkapanou dáme do mísy. |
2 | Omytou petrželovou nať pokrájíme nadrobno, omytou a oloupanou kedlubnu nastrouháme na tenké nudličky. Očištěnou lahůdkovou cibuli rozkrojíme na poloviny, které pokrájíme na tenké plátky, zelenou nať na kroužky. Všechny ingredience přidáme k čočce. |
3 | Salát dochutíme kvalitním olejem, čerstvě pomletým pepřem, solí, cukrem a šťávou z citrónu, promícháme a podáváme. |
Poznámka
Takto připravený čočkový salát se výborně hodí k opečeným kořeněným klobáskám.