Preclíky z plundrového těsta - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Preclíky z plundrového těsta
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 90 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 61127 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
4 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Cukr krystal |
30 g | Droždí |
220 g | Máslo čerstvé |
0,4 l | Mléko polotučné |
550 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
Na potření | |
---|---|
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 kávová lžička | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 112,0mg |
Draslík | 135,8mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 72,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 42,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr krystal, Droždí, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Preclíky z plundrového těsta postup přípravy receptu:
1 | Plechy vyložíme pečicím papírem, preclíky budeme péci v troubě předehřáté na 170 °C. |
2 | Droždí rozetřeme se 3 lžícemi vlažného mléka a 1 lžičkou cukru. Mouku (asi 50 g odložíme na posypání válu) prosejeme do mísy, uděláme v ní důlek, do něj vlijeme utřené droždí, zaprášíme moukou a necháme vykynout. |
3 | V kastrůlku rozehřejeme 50 g másla, vlijeme se zbylým mlékem, cukrem a solí vmícháme do mouky s kváskem a vypracujeme hladké, lesklé těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě asi hodinu kynout. |
4 | V mezičase zbylé máslo utřeme do pěny, nejlépe šlehačem. Vál posypeme moukou, na něm z vykynutého těsta vyválíme tenkou placku obdélníkového tvaru, potřeme asi pětinou másla, přeložíme a opět vyválíme. Poté necháme těsto asi 15 minut odpočinout v chladničce. Takto postupujeme, dokud nevypotřebujeme všechno máslo. |
5 | Těsto rozdělíme na 20 dílů, z kterých vyválíme tenké proužky a tvoříme preclíky. Každý preclík potřeme žloutkem rozšlehaným s vodou a posypeme hrubým krystalovým cukrem. |
6 | Preclíky položíme na plechy a pečeme v předehřáté troubě asi 15 minut. |