Celozrnné žemle s rozinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Celozrnné žemle s rozinkami
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 61178 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
30 g | Cukr krupice |
1 balení | Droždí sušené |
160 g | Hrozinky |
65 g | Máslo čerstvé |
400 ml | Mléko polotučné |
250 g | Mouka celozrnná špaldová |
280 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
1 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 14,8mg |
Draslík | 151,4mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,2mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,5mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí sušené, Hrozinky, Skořice mletá, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka celozrnná špaldová, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Celozrnné žemle s rozinkami postup přípravy receptu:
1 | Dva plechy vyložíme pečicím papírem, žemle budeme péci v troubě předehřáté na 210 °C. |
2 | V míse promícháme obě mouky (30 g hladké mouky odložíme na posypání válu) se solí, přidáme posekané máslo a vypracujeme drobenku. Vmícháme droždí, rozinky, skořici a cukr. Ve směsi uděláme důlek, do kterého vlijeme 350 ml vlažného mléka a v hnětači zpracujeme, až se přestane lepit. Poté vyklopíme na pomoučený vál a ještě asi 5 – 10 minut zpracováváme. Těsto vložíme do mísy a pod utěrkou necháme na teple zhruba 60 minut kynout. |
3 | Vykynuté těsto ještě asi 2 minuty hněteme na vále, poté utvoříme váleček a z něj vykrájíme 10 stejných kousků. Z každého kousku vytvarujeme bochánek a položíme ho na plech. Připravené bochánky přikryjeme utěrkou a necháme další hodinu kynout. |
4 | Vykynuté bochánky potřeme zbylým mlékem a v předehřáté troubě pečeme asi 15 minut. Upečené bochánky necháme na mřížce vychladnout. |