Recept

Celozrnné žemle s rozinkami

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 45 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 15 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (37%)
ID receptu: 61178

Ingredience

30 g Cukr krupice
1 balení Droždí sušené
160 g Hrozinky
400 ml Mléko polotučné
250 g Mouka celozrnná špaldová
280 g Mouka pšeničná hladká T 650
65 g Máslo čerstvé
0,5 kávová lžička Skořice mletá
1 kávová lžička Sůl

Nutriční hodnoty jedné porce

20% Kalorie 397 kcal
Kilojoule 1 661kJ
20% Sacharidy 71 g
12% Tuky 9 g
5% Sodík 99 mg
16% Bílkoviny 9 g

Celozrnné žemle s rozinkami postup přípravy receptu:

1

Dva plechy vyložíme pečicím papírem, žemle budeme péci v troubě předehřáté na 210 °C.

2

V míse promícháme obě mouky (30 g hladké mouky odložíme na posypání válu) se solí, přidáme posekané máslo a vypracujeme drobenku. Vmícháme droždí, rozinky, skořici a cukr. Ve směsi uděláme důlek, do kterého vlijeme 350 ml vlažného mléka a v hnětači zpracujeme, až se přestane lepit. Poté vyklopíme na pomoučený vál a ještě asi 5 – 10 minut zpracováváme. Těsto vložíme do mísy a pod utěrkou necháme na teple zhruba 60 minut kynout.

3

Vykynuté těsto ještě asi 2 minuty hněteme na vále, poté utvoříme váleček a z něj vykrájíme 10 stejných kousků. Z každého kousku vytvarujeme bochánek a položíme ho na plech. Připravené bochánky přikryjeme utěrkou a necháme další hodinu kynout.

4

Vykynuté bochánky potřeme zbylým mlékem a v předehřáté troubě pečeme asi 15 minut. Upečené bochánky necháme na mřížce vychladnout.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept