Páj s houbami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 150 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Páj s houbami
Celkový čas: | 150 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 80 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 61204 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
42 g | Droždí |
100 g | Máslo čerstvé |
530 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
250 ml | Voda pitná |
Na náplň | |
2 stroužek | Česnek |
500 g | Cibule |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
500 g | Houby čerstvé |
1 špetka | Kmín mletý |
25 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mléko polotučné |
2 špetka | Pepř černý mletý |
3,5 polévková lžíce | Petržel - nať |
250 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
3 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 260,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 181,8mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 17,3mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 44,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Droždí, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Houby čerstvé, Kmín mletý, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Páj s houbami postup přípravy receptu:
1 | Koláčovou formu vymažeme 20 g másla (zbylé dáme do těsta), koláč budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C. |
2 | Do mísy prosejeme 500 g mouky (zbylou odložíme na posypání válu), rozdrobené droždí dobře rozmícháme ve vlažné vodě a vlijeme do mouky, přidáme pokrájené máslo, rozšlehané vejce a sůl. Hnětačem vypracujeme hladké těsto, které pod utěrkou necháme na teplém místě kynout alespoň 30 minut. |
3 | V mezičase připravíme náplň. Očištěné houby nakrájíme na kostky, očištěnou cibuli a česnek nakrájíme na drobno, opláchnutou petrželovou nať drobně nasekáme. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme cibuli s česnekem, necháme zesklovatět a přidáme houby. Společně 3 – 5 minut dusíme. Poté přimícháme smetanu, sůl a koření a 2 minuty povaříme. Poté vmícháme posekanou petrželku, citronovou šťávu, odstavíme a zašleháme vejce. |
4 | Odpočinuté těsto na pomoučeném vále prohněteme a rozválíme placku 5 mm, kterou vykrojíme pomocí dna formy. Ve středu placky vykrojíme malý otvor. Těsto, které zbylo, znovu rozválíme a vyložíme jím formu, kterou poté naplníme houbovou směsí, přiklopíme plackou s otvorem a kraje přitiskneme. |
5 | Koláč potřeme žloutkem rozmíchaným s mlékem a v předehřáté troubě pečeme 65 – 70 minut. |
6 | Koláč podáváme teplý. |