Francouzský koláč s brambory a pórkem
80 min.

Ingredience
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 0,5lžíceTymián čerstvý
- 4lžíceOlej slunečnicový
- 2kusyVejce slepičí
- 20gramůMáslo čerstvé
- 0,45lžičkaSůl
- 200gramůMouka pšeničná hladká T 650
- Na náplň
- 350gramůBrambory
- 1,6litryVoda pitná
- 250gramůPórek
- 1lžičkaPaprika mletá sladká
- 65gramůSýr Gruyére
- 2lžícePažitka
- 60gramůRoketa
- 150mililitrůMléko polotučné
- 2špetkyPepř černý mletý
- 2kusyVejce slepičí
- 0,45lžičkaSůl
Počet porcí:
4Nutriční hodnoty v jedné porci
Kalorie
539 kcal
Bílkoviny
23 g
Tuky
24 g
Sacharidy
60 g
Vláknina
6 g
Cukr
3 g
Postup přípravy
- 1Koláčovou formu vymažeme 20 g másla, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C.
- 2Brambory ve slupce vaříme v 150 ml vody osolené 0,5 lžičkou soli do měkka, slijeme a necháme vychladnout.
- 3Prosátou mouku v míse promícháme se solí, drobně pokrájenými lístečky tymiánu a zbylými surovinami na těsto. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a v chladničce necháme 30 minut odpočinout.
- 4V mezičase připravíme náplň. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Očištěný a omytý pórek nakrájíme na tenčí proužky, které 5 minut vaříme v 100 ml vody, poté slijeme a necháme okapat a vychladnout.
- 5Odpočinuté těsto tence vyválíme a vyložíme jím formu. Dno koláče posypeme polovinou ustrouhaného sýra, poté střídavě klademe plátky brambor, pórek, pažitku, pokrájenou roketu a na konec zbylý sýr. Vejce s mlékem rozšleháme, přidáme zbylou sůl, pepř a papriku a přelijeme přes náplň.
- 6Koláč v předehřáté troubě pečeme asi 35 minut. Upečený koláč podáváme horký.
Komentáře
Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.