Francouzský koláč s brambory a pórkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Francouzský koláč s brambory a pórkem
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 61205 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
20 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
4 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Sůl |
0,5 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
1 ks | Vejce slepičí |
Na náplň | |
---|---|
350 g | Brambory |
150 ml | Mléko polotučné |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
2 polévková lžíce | Pažitka |
2 špetka | Pepř černý mletý |
250 g | Pórek |
60 g | Roketa |
0,5 kávová lžička | Sůl |
65 g | Sýr Gruyére |
2 ks | Vejce slepičí |
1,6 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 211,6mg |
Draslík | 635,1mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 914,5mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 22,1mg |
Vitamín E | 3,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Sůl, Tymián čerstvý, Vejce slepičí, Brambory, Paprika mletá sladká, Pažitka, Sůl, Sýr Gruyére, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mléko polotučné, Pepř černý mletý, Pórek, Roketa mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Francouzský koláč s brambory a pórkem postup přípravy receptu:
1 | Koláčovou formu vymažeme 20 g másla, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C. |
2 | Brambory ve slupce vaříme v 150 ml vody osolené 0,5 lžičkou soli do měkka, slijeme a necháme vychladnout. |
3 | Prosátou mouku v míse promícháme se solí, drobně pokrájenými lístečky tymiánu a zbylými surovinami na těsto. Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a v chladničce necháme 30 minut odpočinout. |
4 | V mezičase připravíme náplň. Vychladlé brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Očištěný a omytý pórek nakrájíme na tenčí proužky, které 5 minut vaříme v 100 ml vody, poté slijeme a necháme okapat a vychladnout. |
5 | Odpočinuté těsto tence vyválíme a vyložíme jím formu. Dno koláče posypeme polovinou ustrouhaného sýra, poté střídavě klademe plátky brambor, pórek, pažitku, pokrájenou roketu a na konec zbylý sýr. Vejce s mlékem rozšleháme, přidáme zbylou sůl, pepř a papriku a přelijeme přes náplň. |
6 | Koláč v předehřáté troubě pečeme asi 35 minut. Upečený koláč podáváme horký. |