Koláč s pórkem a oříšky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Koláč s pórkem a oříšky
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 61206 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
2 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
210 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
2 špetka | Sůl |
100 g | Tvaroh měkký - nízkotučný |
1 ks | Vejce slepičí |
Na formu | |
---|---|
20 g | Máslo čerstvé |
Na náplň | |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 ml | Mléko polotučné |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
60 g | Oříšky piniové |
0,5 polévková lžíce | Pažitka |
2 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 polévková lžíce | Petržel - nať |
1 kg | Pórek |
2 polévková lžíce | Smetana kysaná |
200 g | Sýr Ricotta |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 41g |
---|---|
Cholesterol | 293,8mg |
Draslík | 802,5mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 593,2mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 31,9mg |
Vitamín E | 4,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 25,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kypřicí prášek do pečiva, Sůl, Tvaroh měkký - nízkotučný, Vejce slepičí, Muškátový oříšek, Oříšky piniové, Pažitka, Sýr Ricotta, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Smetana kysaná nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Koláč s pórkem a oříšky postup přípravy receptu:
1 | Dortovou formu vymažeme máslem, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 190 °C. |
2 | V míse utřeme měkký tvaroh s vejcem, 3 lžícemi olivového oleje a solí. Přidáme 180 g prosáté mouky (zbylou odložíme na posypání válu), v které jsme rozmíchali kypřicí prášek a vypracujeme hladké těsto, které necháme pod fólií asi 45 minut odpočinout. |
3 | V mezičase připravíme náplň. Očištěný a omytý pórek nakrájíme na tenké proužky a na rozehřátém másle s olejem osmažíme, až zesklovatí. Zaprášíme moukou, chvilku smažíme. Poté zalijeme mlékem. Chvíli povaříme, poté necháme vychladnout. Do vychladlého pórku přimícháme drobně posekané bylinky a ricottu, v níž jsme rozšlehali vejce, smetanu a polovinu piniových oříšků. Směs osolíme a okořeníme. |
4 | Odpočinuté těsto na pomoučeném vále rozválíme na tenčí placku, kterou vyložíme formu. Na těsto naklademe pórkovou náplň, rovnoměrně posypeme zbylými piniovými oříšky a v předehřáté troubě pečeme asi 40 minut, až koláč zezlátne. Po upečení necháme koláč lehce zchladnout a podáváme. |