Koláč se smetanovým špenátem

100 min.
Evropa

Ingredience

Počet porcí:
4

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
794 kcal
Bílkoviny
31 g
Tuky
49 g
Sacharidy
62 g
Vláknina
8 g
Cukr
2 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Dortovou formu vymažeme 20 g másla, koláč budeme péci v troubě předehřáté na 170°C.
  • 2
    Do mísy prosejeme 200 g mouky (zbylou odložíme na posypání válu), přidáme zbylé máslo, sůl a žloutek a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a necháme asi 30 minut v chladničce.
  • 3
    V mezičase připravíme náplň. Rozmražený, nejlépe listový špenát necháme na sítu okapat a poté drobně pokrájíme. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme na drobno a promícháme s okapaným špenátem. V míse promícháme smetanovou zálivku z kysané i sladké smetany s rozšlehanými vejci, strouhaným parmazánem, solí a kořením. Odpočinuté těsto na pomoučeném vále rozválíme na placku a vyložíme jím formu. Těsto vidličkou propícháme, dno přikryjeme pečicím papírem a posypeme sušeným hrachem. V předehřáté troubě pečeme asi 12 minut. Poté odstraníme hrách i papír. Korpus potřeme rozšlehaným bílkem, do korpusu navrstvíme špenátovou náplň, uhladíme, zalijeme smetanovou zálivkou a povrch posypeme plátky mandlí. Koláč pečeme 30 – 35 minut.
  • 4
    Upečený koláč necháme lehce zchladnout a teplý podáváme.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.