Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 100 minut
Doba přípravy: 45 minut
Doba vaření: 55 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (37%)
ID receptu: 61272

Ingredience

0,5 polévková lžíce Citronová kůra
130 g Cukr krupice
2 polévková lžíce Cukr moučkový
2 ks Cukr vanilka
84 g Droždí
500 g Hrozinky
100 g Kandovaná pomerančová kůra
2 špetka Kardamom
100 g Mandle mleté
250 ml Mléko plnotučné
780 g Mouka pšeničná hladká T 650
2 špetka Muškátový květ
250 g Máslo čerstvé
3 polévková lžíce Rum
2 špetka Sůl
Na potření
80 g Máslo čerstvé

Nutriční hodnoty jedné porce

55% Kalorie 1,094 kcal
Kilojoule 4 577kJ
44% Sacharidy 159 g
59% Tuky 44 g
23% Sodík 457 mg
35% Bílkoviny 20 g

Štóla postup přípravy receptu:

1

Plech vyložíme pečicím papírem, štólu budeme péci v troubě předehřáté na 240 °C.

2

Do mísy prosejeme 750 g mouky (zbylou odložíme na posypání válu), do důlku rozdrobíme droždí, zalijeme 100 ml vlažného mléka, zasypeme 1 lžící cukru, promícháme s trochou mouky a necháme vykynout. Poté přidáme rozehřáté máslo, zbylý cukr, vanilkový cukr, mleté koření, sůl, jemně nastrouhanou citronovou kůru. Těsto zpracováme, až je hladké a lesklé. Do těsta přidáme hrozinky (nejlépe na půl sultánky a korintky), drobně pokrájenou kandovanou pomerančovou kůru, umleté oloupané mandle, přikryjeme a dáme na teplo asi 60 minut kynout.

3

Na pomoučeném vále vykynuté těsto asi 15 minut zpracováváme, až se nelepí a je pružné. Těsto poté rozválíme na placku o průměru asi 30 – 35 cm. Jednu stranu přeložíme přes druhou tři čtvrtiny placky, vznikne typický tvar štóly. Štólu položíme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme na teple kynout tak dlouho, až těsto zvětší objem asi o polovinu.

4

Vykynutou štólu vložíme do předehřáté trouby, teplotu hned snížíme na 140 °C a pečeme 50 – 55 minut.

5

Upečenou štólu potřeme veškerým rozpuštěným máslem, posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout.

6

Nejchutnější je štóla, když se nechá 3 týdny uležet.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept