Štóla - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Štóla
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 45 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 61272 |
Ingredience
0,5 polévková lžíce | Citronová kůra |
130 g | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
2 ks | Cukr vanilka |
84 g | Droždí |
500 g | Hrozinky |
100 g | Kandovaná pomerančová kůra |
2 špetka | Kardamom |
100 g | Mandle mleté |
250 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko plnotučné |
780 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Muškátový květ |
3 polévková lžíce | Rum |
2 špetka | Sůl |
Na potření | |
---|---|
80 g | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 86g |
---|---|
Cholesterol | 52,6mg |
Draslík | 841,5mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 0,8mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,0mg |
Vitamín E | 3,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 242,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Cukr moučkový, Droždí, Hrozinky, Kardamom, Muškátový květ, Rum, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Kandovaná pomerančová kůra, Mandle mleté, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Štóla postup přípravy receptu:
1 | Plech vyložíme pečicím papírem, štólu budeme péci v troubě předehřáté na 240 °C. |
2 | Do mísy prosejeme 750 g mouky (zbylou odložíme na posypání válu), do důlku rozdrobíme droždí, zalijeme 100 ml vlažného mléka, zasypeme 1 lžící cukru, promícháme s trochou mouky a necháme vykynout. Poté přidáme rozehřáté máslo, zbylý cukr, vanilkový cukr, mleté koření, sůl, jemně nastrouhanou citronovou kůru. Těsto zpracováme, až je hladké a lesklé. Do těsta přidáme hrozinky (nejlépe na půl sultánky a korintky), drobně pokrájenou kandovanou pomerančovou kůru, umleté oloupané mandle, přikryjeme a dáme na teplo asi 60 minut kynout. |
3 | Na pomoučeném vále vykynuté těsto asi 15 minut zpracováváme, až se nelepí a je pružné. Těsto poté rozválíme na placku o průměru asi 30 – 35 cm. Jednu stranu přeložíme přes druhou tři čtvrtiny placky, vznikne typický tvar štóly. Štólu položíme na plech, přikryjeme utěrkou a necháme na teple kynout tak dlouho, až těsto zvětší objem asi o polovinu. |
4 | Vykynutou štólu vložíme do předehřáté trouby, teplotu hned snížíme na 140 °C a pečeme 50 – 55 minut. |
5 | Upečenou štólu potřeme veškerým rozpuštěným máslem, posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout. |
6 | Nejchutnější je štóla, když se nechá 3 týdny uležet. |