Vykostěné kuře s nádivkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 115 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vykostěné kuře s nádivkou
Celkový čas: | 115 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | Roman Paulus |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (21%) |
ID receptu: | 61310 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
100 g | Celer bulvový |
1500 g | Kuře |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
100 g | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
100 g | Petržel kořen |
1 kávová lžička | Sůl |
2 kávová lžička | Tymián čerstvý |
100 ml | Voda pitná |
Na nádivku | |
---|---|
0,5 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
150 ml | Mléko plnotučné |
100 g | Moravské uzené maso |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 ks | Rohlíky bílé |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 439,7mg |
Draslík | 993,4mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 1,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 46,3mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 250,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Kuře, Petržel kořen, Sůl, Tymián čerstvý, Voda pitná, Cibule, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Moravské uzené maso, Petržel - nať, Rohlíky bílé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vykostěné kuře s nádivkou postup přípravy receptu:
1 | Na nádivku nakrájíme drobně cibuli a osmažíme ji na másle. K orestované cibuli přidáme na drobno nakrájené tenké plátky uzeného a chvíli smažíme. Poté zalijeme mlékem a povaříme cca 3 minuty. Do větší mísy vsypeme rohlíky nakrájené na kostičky, rozšlehané vejce a drobně posekané petrželové nati. Zalijeme vychladlou směsí s mlékem, osolíme, opepříme, dobře promícháme a necháme alespoň 20 minut odležet. |
2 | Omyté a osušené kuře vykostíme následujícím způsobem. Nejprve odřízneme křídla, poté kuře nařízneme od krku až k biskupu. Použijeme velmi ostrý nůž, kterým odřezáváme maso od kostí až k hrudní kosti. Dbáme, abychom neprořízli kůži. Celá kostra půjde oddělit, jen ještě vykostíme horní stehna, ve spodních kostech necháme. Vykostěné kuře uvnitř opepříme a osolíme. |
3 | Takto připravené kuře naplníme nádivkou tak, aby vznikl tvar kuřete. Kuře obalíme tenkým proužkem alobalu, aby se nerozpadlo, a vložíme do pekáče. Na kuře položíme lžíci másla, obložíme očištěnou a na klínky nakrájenou zeleninou, zalijeme vodou, posypeme drobně posekanými lístky tymiánu a v troubě předehřáté na 190 °C pečeme zhruba 10 minut, poté teplotu snížíme na 160 °C a pečeme ještě asi hodinu. |
4 | Kuře před podáváním naporcujeme. Podáváme s upečenou zeleninou a přelité výpekem. |