Rychlé křehké koláčky s citrónovým krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rychlé křehké koláčky s citrónovým krémem
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61408 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Na vytření formmiček | |
---|---|
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Na zatížení těsta | |
12 polévková lžíce | Fazole bílá |
Těsto | |
1 polévková lžíce | Cukr moučkový |
95 g | Máslo čerstvé |
150 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce | Olej Heliol jedlý |
1 špetka | Sůl |
3 polévková lžíce | Voda pitná |
Citrónový krém | |
2 polévková lžíce | Citrónová kůra |
125 ml | Citrónová šťáva |
1 polévková lžíce | Cukr krystal |
85 g | Máslo čerstvé |
2 ks | Vaječný bílek slepičí |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 125,8mg |
Draslík | 47,7mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 94,2mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 41,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Sůl, Voda pitná, Cukr krystal, Vaječný bílek slepičí, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Olej Heliol jedlý, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Fazole bílá, Citrónová kůra, Citrónová šťáva nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Rychlé křehké koláčky s citrónovým krémem postup přípravy receptu:
1 | Formičky na koláče o průměru 10-12cm vytřeme máslem. Troubu předehřejeme na 200°C. Do mísy nasypeme prosátou mouku, přidáme do ní špetku soli, na kostičky pokrájené měkké máslo, 1 lžíci oleje, 1 lžíci moučkového cukru, vše promícháme a nakonec přidáme 3 lžíce vody. Těsto znovu promícháme, vyklopíme na pomoučený vál a rukama ho důkladně vypracujeme. Rozdělíme ho na 6 dílů a každou formičku vyložíme těstem. Každý střed těsta posypeme fazolemi, aby se zatížil. Formičky položíme na plech, vložíme do trouby a pečeme 12-14 minut. z upečených koláčků odstraníme fazole a necháme je vychladnout. Teplotu v troubě snížíme na 180°C. |
2 | Mezitím si můžeme připravit krém: do hrnce dáme citrónovou šťávu, jemně nastrouhanou citrónovou kůru a cukr. Promícháme, dáme hrnec na plotnu, přidáme máslo. Směs pomalu ohříváme, až se máslo rozpustí - nesmí se vařit. |
3 | V míse si vyšleháme 2 celá vejce + 2 bílky. Mírně vychladlou máslovou směs zamícháme do vyšlehaných vajec, pak vše vrátíme do hrnce a pomalu, za stálého míchání, vaříme krém do zhoustnutí. |
4 | Mírně vychladlý krém nalijeme na rozpečené těsto ve formičkách, znovu je vložíme do trouby a pečeme přibližně 4-5 minut, dokud krém není tuhý. |
5 | Upečené koláčky necháme vychladnout, opatrně je vyjmeme z formiček, položíme na dezertní talířky a podáváme. Mají fantastickou chuť. |
Poznámka
Koláčky můžeme podle chuti ozdobit šlehačkou, kterou pokapeme javorovým sirupem.