Recept

Rychlé křehké koláčky s citrónovým krémem

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 40 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 61408

Ingredience

Na vytření formmiček
2 polévková lžíce Máslo čerstvé
Na zatížení těsta
12 polévková lžíce Fazole bílá
Těsto
1 polévková lžíce Cukr moučkový
150 g Mouka pšeničná hladká T 650
95 g Máslo čerstvé
1 polévková lžíce Olej Heliol jedlý
1 špetka Sůl
3 polévková lžíce Voda pitná
Citrónový krém
2 polévková lžíce Citrónová kůra
125 ml Citrónová šťáva
1 polévková lžíce Cukr krystal
85 g Máslo čerstvé
2 ks Vaječný bílek slepičí
2 ks Vejce slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

25% Kalorie 503 kcal
Kilojoule 2 105kJ
11% Sacharidy 39 g
46% Tuky 34 g
4% Sodík 88 mg
22% Bílkoviny 13 g

Rychlé křehké koláčky s citrónovým krémem postup přípravy receptu:

1

Formičky na koláče o průměru 10-12cm vytřeme máslem. Troubu předehřejeme na 200°C. Do mísy nasypeme prosátou mouku, přidáme do ní špetku soli, na kostičky pokrájené měkké máslo, 1 lžíci oleje, 1 lžíci moučkového cukru, vše promícháme a nakonec přidáme 3 lžíce vody. Těsto znovu promícháme, vyklopíme na pomoučený vál a rukama ho důkladně vypracujeme. Rozdělíme ho na 6 dílů a každou formičku vyložíme těstem. Každý střed těsta posypeme fazolemi, aby se zatížil. Formičky položíme na plech, vložíme do trouby a pečeme 12-14 minut. z upečených koláčků odstraníme fazole a necháme je vychladnout. Teplotu v troubě snížíme na 180°C.

2

Mezitím si můžeme připravit krém: do hrnce dáme citrónovou šťávu, jemně nastrouhanou citrónovou kůru a cukr. Promícháme, dáme hrnec na plotnu, přidáme máslo. Směs pomalu ohříváme, až se máslo rozpustí - nesmí se vařit.

3

V míse si vyšleháme 2 celá vejce + 2 bílky. Mírně vychladlou máslovou směs zamícháme do vyšlehaných vajec, pak vše vrátíme do hrnce a pomalu, za stálého míchání, vaříme krém do zhoustnutí.

4

Mírně vychladlý krém nalijeme na rozpečené těsto ve formičkách, znovu je vložíme do trouby a pečeme přibližně 4-5 minut, dokud krém není tuhý.

5

Upečené koláčky necháme vychladnout, opatrně je vyjmeme z formiček, položíme na dezertní talířky a podáváme. Mají fantastickou chuť.

Poznámka

Koláčky můžeme podle chuti ozdobit šlehačkou, kterou pokapeme javorovým sirupem.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept