Recept

Dort s mandlovým korpusem a jahodovým pyré

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 125 minut
Doba přípravy: 80 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 61437

Ingredience

Na vytření formy
1 polévková lžíce Máslo čerstvé
Mandlový korpus
80 g Cukr krupice
450 g Mandle
30 g Máslo čerstvé
1 špetka Sůl
Sýrový krém
170 g Cukr moučkový
340 g Smetana 16% (pochoutková)
450 g Sýr Lučina - termizovaný
1 špetka Sůl
1 kávová lžička Tresť vanilková
Jahodové pyré
5 kávová lžička Citrónová šťáva
6 polévková lžíce Cukr krupice
2 kg Jahody zahradní
Čokoládová poleva
60 ml Smetana 33% (šlehačka)
0,5 ks Vejce slepičí
60 g Čokoláda na vaření

Nutriční hodnoty jedné porce

31% Kalorie 613 kcal
Kilojoule 2 565kJ
15% Sacharidy 54 g
54% Tuky 41 g
2% Sodík 45 mg
26% Bílkoviny 15 g

Dort s mandlovým korpusem a jahodovým pyré postup přípravy receptu:

1

Nejdřive si připravíme mandlový korpus: troubu předehřejeme na 200°C. Dortovou formu vytřeme máslem a položíme ji na plech. V mixéru rozmixujeme oloupané, na kousky pokrájené mandle, cukr, špetku soli, pak přidáme na kousky pokrájené máslo a směs mixujeme krátce - až se nám spojí. Vyklopíme ji do vymazané formy a dáme péct dozlatova, přibližně 15 minut. Upečený korpus necháme ve formě na plechu a odložíme ho stranou. Troubu snížíme na 180°C.

2

Připravíme si jahodové pyré: očištěné a omyté jahody rozkrájíme, a v kastrólu je pomalu vaříme za častého promíchání tak dlouho, až budou mít 1/3 objemu, přidáme cukr, promícháme a vaříme jen 2-3 minuty, aby se cukr rozpustil. Nakonec do jahod zamícháme citrónovou šťávu, jahody odstavíme z plotny, necháme je vychladnout a metličkou je rozšleháme.

3

V druhé míse vyšleháme čerstvý sýr Lučinu s cukrem, přidáme vanilkový extrakt, vejce, sůl, pak zakysanou smetanu a znovu směs vyšleháme. Potom zlehka po částech přimícháme jahodové pyré. Vzniklý krém nalejeme na mandlový korpus. Plech vložíme do trouby, na plech nelejeme vodu do 2/3 výšky formy a pečeme přibližně 40-45 minut.

4

Než se dort upeče, připravíme si asi 10 minut před dopečením čokoládovou polevu: na kousky rozlámanou čokoládu dáme do misky, ve sklenici rozšleháme čerstvé vajíčko a v rendlíku pŕivedme k varu smetanu. Za stálého míchání vroucí smetanu nalejeme na čokoládu, jakmile se čokoláda rozpustí, zašleháme do polevy jen 1/2 vajíčka.

5

Upečený dort polijeme polevou a dáme ho do lednice alespoň na 6-8 hodin zatuhnout.

6

Nejlépe bude, když dort budeme podávat až druhý den.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept