Norimberský perník - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Norimberský perník
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 61471 |
Kategorie: | Perníky |
Ingredience
Rumová poleva [61448] | |
---|---|
200 g | Cukr moučkový |
3 polévková lžíce | Rum |
1 polévková lžíce | Voda pitná |
Těsto | |
200 g | Cukr moučkový |
1 polévková lžíce | Kandovaná citronová kůra |
1 polévková lžíce | Kandovaná pomerančová kůra |
60 g | Mandle mleté |
60 g | Med včelí |
250 g | Mouka pšeničná hrubá |
60 g | Ořechy lískové |
120 g | Ořechy vlašské |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 50g |
---|---|
Cholesterol | 49,1mg |
Draslík | 160,0mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 60,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,6mg |
Vitamín E | 2,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Rum, Voda pitná, Cukr moučkový, Med včelí, Ořechy lískové, Ořechy vlašské, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Kandovaná citronová kůra, Kandovaná pomerančová kůra, Mandle mleté, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Norimberský perník postup přípravy receptu:
1 | Z hrubé mouky, moučkového cukru, vajec, tekutého medu, mletých mandlí, mletých oříšků, mletých vlašských ořechů a kandované kůry vypracujeme těsto. Necháme v chladu odpočinout do druhého dne. |
2 | Z těsta tvarujeme kuličky velikosti vlašského ořechu. Urovnáme je na plech vyložený pečicím papírem dostatečně daleko do sebe - při pečení se roztečou. |
3 | Hotové perníčky poléváme rumovou polevou. |
4 | Rumová poleva [61448]: |
5 | V misce smícháme moučkový cukr s rumem. Přilijeme vroucí vodu a polevu třeme tak dlouho, až zbělá a zhoustne. |
6 | Pokud je poleva příliš hustá, můžeme přilít ještě trochu vody, pokud je řídká, přidáme moučkový cukr. |