Mikulášské řezy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mikulášské řezy
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 61482 |
Kategorie: | Řezy |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
50 g | Cukr moučkový |
1 ks | Jablka |
2 polévková lžíce | Koření perníkové |
0,5 ks | Kypřicí prášek do pečiva |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
300 g | Med včelí |
170 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
180 g | Mouka žitná bílá |
100 g | Ořechy vlašské |
1 ks | Vejce slepičí |
Na potření | |
4 polévková lžíce | Marmeláda rybízová |
Poleva | |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
150 g | Cukr moučkový |
1 polévková lžíce | Rum |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 52g |
---|---|
Cholesterol | 29,3mg |
Draslík | 150,3mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 41,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,3mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Jablka, Kypřicí prášek do pečiva, Med včelí, Ořechy vlašské, Vejce slepičí, Citronová šťáva, Cukr moučkový, Rum, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka žitná bílá, Marmeláda rybízová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Koření perníkové nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Mikulášské řezy postup přípravy receptu:
1 | V misce třeme ohřátý med s máslem. Přidáme vejce, mleté ořechy, oloupané, nastrouhané jablko, cukr, kypřicí prášek a perníkové koření. Nakonec vmícháme oba druhy mouky a vypracujeme těsto, které necháme nejméně 2 hodiny v chladu odpočinout. |
2 | Těsto vmačkáme do menšího pekáče vyloženého pečicím papírem. Pečeme v toubě vyhřáté na 170°C zvolna asi 15 minut. |
3 | Upečené těsto po vychladnutí nakrájíme na stejné pruhy, které rozkrojíme a potřeme marmeládou. Slepíme k sobě a nakrájíme na kostky. |
4 | Kostky potřeme polevou a podle fantazie ozdobíme. |
5 | Příprava polevy: V misce utřeme moučkový cukr s rumem, 2 lžícemi horké vody a trochou citronové šťávy. |
Poznámka
Řezy zdobíme mandlemi, rozinkami nebo kandovaným ovocem.