Mikulášský chlebíček s ořechy a ovocem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Mikulášský chlebíček s ořechy a ovocem
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 61483 |
Kategorie: | Sladké pečivo |
Ingredience
100 g | Čokoláda na vaření |
250 g | Cukr moučkový |
0,5 kávová lžička | Hřebíček mletý |
1 špetka | Kardamom |
100 g | Mandle |
400 g | Mouka polohrubá |
50 g | Ořechy lískové |
0,5 kávová lžička | Skořice mletá |
0,5 kávová lžička | Soda jedlá |
1 špetka | Sůl |
1 hrst | Švestky sušené |
50 g | Třešně kandované |
50 g | Tuk Hera jedlý |
3 ks | Vejce slepičí |
50 g | Vepřové sádlo škvařené |
30 g | Mandle plátky |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 69g |
---|---|
Cholesterol | 73,6mg |
Draslík | 208,7mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 88,2mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,4mg |
Vitamín E | 3,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Hřebíček mletý, Kardamom, Mandle, Ořechy lískové, Skořice mletá, Soda jedlá, Sůl, Švestky sušené, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čokoláda na vaření, Mouka polohrubá, Třešně kandované, Tuk Hera jedlý, Mandle plátky mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Vepřové sádlo škvařené nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Mikulášský chlebíček s ořechy a ovocem postup přípravy receptu:
1 | V míse vyšleháme vejce s cukrem a solí doběla - šleháme asi 10 minut. Přidáme koření, rozpuštěný vlahý tuk a jedlou sodu. Vmícháme nasekané oříšky, neloupané mandle (100g) a čokoládu. Dále přidáme do těsta rozpůlené sušené švestky a kandované třešně. Postupně vmícháme mouku a vypracujeme tužší těsto. |
2 | Z těsta vytvarujeme šišku, kterou dáme na plech vyložený pečicím papírem. Povrch posypeme mandlovými lupínky. |
3 | Chlebíček pečeme ve středně vyhřáté troubě 40-45 minut, pokud se začne těsto na povrchu připalovat, zmírníme teplotu nebo přikryjeme chlebíček alobalem. |
4 | Po upečení necháme chlebíček asi 30 minut odpočinout, aby se chutě propojily. Čerstvý vydrží až několik týdnů. |