Recept

Kávový nadýchaný pečený krém s mandlemi

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 60 minut
Doba přípravy: 25 minut
Doba vaření: 35 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 61495

Ingredience

Uvařená káva
1 kávová lžička Káva zrnková
1 dl Voda pitná
Krém
70 g Cukr krupice
1 polévková lžíce Cukr moučkový
170 ml Mléko plnotučné
25 g Mouka pšeničná hladká T 650
2 polévková lžíce Tresť vanilková
5 ks Vejce slepičí
Na vymazání a posypání
1,5 polévková lžíce Cukr krupice
1 polévková lžíce Cukr moučka
2 polévková lžíce Mandle loupané
1 polévková lžíce Máslo čerstvé

Nutriční hodnoty jedné porce

16% Kalorie 324 kcal
Kilojoule 1 356kJ
9% Sacharidy 34 g
21% Tuky 16 g
5% Sodík 103 mg
22% Bílkoviny 12 g

Kávový nadýchaný pečený krém s mandlemi postup přípravy receptu:

1

Nejdříve si předehřejeme troubu na 200°C. 5 čerstvých vajec pokojové teploty rozklepneme a pečlivě oddělíme bílky a 4 žloutky zvlášť (1 žloutek odložíme do jiné skleničky). Uvaříme si z 1dl vody a lžičky mleté zrnkové kávy silnou kávu.

2

Žloutkový krém: v hlubším rendlíku promícháme dohladka prosátou hladkou mouku asi s 1dl mléka a za stálého míchání přidáme zbytek mléka (70ml) a 70g cukru. Při mírné teplotě směs přivedeme k varu - stále mícháme! Jakmile směs zhoustne a začne se vařit, vaříme jen 30 sekund a hned rendlík odstavíme z plotny. Směs velmi ztuhne, ale budeme ji stále míchat ještě 2-3 minuty. Když bude mírně vychladlá, zašleháme do ní postupně 4 žloutky a 2 lžíce vanilkového extraktu. Vzniklý žloutkový krém rozdělíme do 2 misek. Do jedné s žloutkovým krémem přimícháme 2 lžičky uvařené silné kávy (zbytek vypijeme).

3

Bílky vyšleháme v kovové míse na velmi tuhý sníh, v polovině šlehání přidáme do bílků kvůli tuhosti 1 lžíci moučkového cukru. Sníh rozdělíme na polovinu, každou část bílků zlehka, postupně (po lžicích) zamícháme do připravených krémů (kávového a žloutkového).

4

Kovové vyšší formičky (nejlépe kulatého tvaru) vymažeme máslem,, vysypeme krupicovým cukrem a naplníme je do 1/3 žloutkovým krémem a do 2/3 kávovým krémem, který posypeme nadrobno posekanými mandlemi, pak formičky poklademe na plech a dáme do trouby.

5

Troubu snížíme na 190°C. Kávový krém pečeme 20 minut, pak povrch krému posypeme moučkovým cukrem a pečeme dalších 15 minut. Po upečení lehký krém ihned podáváme, protože za 5 minut klesne.

Poznámka

Tento lehký krém (suflé) je připravovaný v kovové nádobě a peče se též v kovových kulatých miskách.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept