Osvěžující pomerančový dezert - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Osvěžující pomerančový dezert
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61526 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Na vytření a vysypání formy | |
---|---|
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
Krém | |
250 g | Cukr moučkový |
90 g | Máslo čerstvé |
1 ks | Pomeranče |
4 ks | Vejce slepičí |
Těsto | |
140 g | Cukr moučkový |
60 g | Máslo čerstvé |
105 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 kávová lžička | Rum |
1 špetka | Sůl |
2 kávová lžička | Tresť vanilková |
4 ks | Vejce slepičí |
Na ozdobu | |
2 ks | Pomeranč červený |
100 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 42g |
---|---|
Cholesterol | 228,9mg |
Draslík | 99,4mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 271,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,6mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 20,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Pomeranče, Vejce slepičí, Cukr moučkový, Rum, Sůl, Tresť vanilková, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Pomeranč červený nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Osvěžující pomerančový dezert postup přípravy receptu:
1 | Nejdříve si připravíme krém: v misce rozšleháme čerstvá vejce. Z velkého, dobře omytého a osušeného pomeranče nastrouháme najemno kůru. Pak pomeranč rozkrojíme a vymačkáme z něj všechnu štávu, kterou zbavíme zrníček. Do hlubšího rendlíku dáme máslo, postavíme na plotnu a za stálého míchání k máslu přidáme moučkový cukr, rozšlehaná vejce, pomerančovou kůru a šťávu. Krém vaříme pomalu, stále mícháme, až krém zhoustne. Pak ho odstavíme z plotny, ještě asi minutu mícháme a necháme úplně vychladnout. |
2 | Troubu si předehřejeme na 180°C. Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme polohrubou moukou. Hladkou mouku si prosejeme do další mísy. Měkké máslo vymícháme do pěny. Čerstvá vejce s pokojovou teplotou rozklepneme a pečlivě rozdělíme do dvou mís - žloutky a bílky. |
3 | Do mísy se žloutky nasypeme moučkový cukr (250g,) přidáme vanilkový extrakt, rum a směs vyšleháme do pěny. Postupně zašleháme už vymíchané máslo. K bílkům přidáme špetku soli a elektrickým šlehačem vyšleháme tuhý sníh. V polovině šlehání k bílkům přidáme postupně 2 lžíce moučkového cukru. |
4 | Tuhý sníh budeme postupně zapracovávat do žloutkového těsta společně s moukou - přibližně po čtvrtinách. Těsto by mělo mít lehkou, hladkou, polotekoucí konzistenci. Nalijeme ho do formy, vložíme do trouby a pečeme dozlatova asi 35 minut -jakmile se budou stěny odlepovat od boků formy, je korpus upečený. |
5 | Vychladlý korpus podélně rozřízneme ostrým širokým nožem, spodní stranu natřeme 2/3 krému, na něj přiklopíme vrchní část korpusu, kterou potřeme zbývajícím krémem. Ozdobíme ho oloupanými měsíčky pomerančů, šlehačkou, kterou jsme vyšlehali ze 100ml smetany, nakrájíme porce a podáváme. |