Recept

Dortíčky s voňavým krémem a oříškovou náplní

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 87 minut
Doba přípravy: 45 minut
Doba vaření: 42 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 61529

Ingredience

Na pomoučený vál a vytření plechu
3 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
1 polévková lžíce Máslo čerstvé
Těsto
1 ks Citrony
27 g Cukr moučkový
110 g Mouka pšeničná hladká T 650
70 g Máslo čerstvé
1 špetka Sůl
1 ks Vaječný žloutek slepičí
Oříšková náplň
110 g Cukr třtinový
80 g Lískové oříšky v mléčné čokoládě
85 g Med včelí
15 g Máslo čerstvé
1 špetka Sůl
1 ks Vejce slepičí
Krém
1 špetka Badyán
175 g Créme fraiche
75 g Cukr moučkový
1 špetka Kardamom
1 špetka Muškátový oříšek
60 g Smetana 33% (šlehačka)
2 ks Vejce slepičí
Na slepení a ozdobení
1 polévková lžíce Džem meruňkový
1 polévková lžíce Sirup javorový

Nutriční hodnoty jedné porce

30% Kalorie 586 kcal
Kilojoule 2 453kJ
19% Sacharidy 67 g
45% Tuky 34 g
6% Sodík 127 mg
14% Bílkoviny 8 g

Dortíčky s voňavým krémem a oříškovou náplní postup přípravy receptu:

1

Těsto: omytý, chemicky neošetřený citrón nastrouháme do mísy, přidáme 1 žloutek, měkké máslo, moučkový cukr a citrónovou šťávu z celého citrónu. Vše vyšleháme do světlé pěny, do které po částech zamícháme prosátou hladkou mouku se špetkou soli. Těsto si přendáme na pomoučený vál (2 lžíce) a rukama vypracujeme těsto. Vytvarujeme ho do válečku, zabalíme do potravinářské fólie a dáme odpočinout na hodinu do lednice.

2

Mezitím si připravíme oříškovou náplň: lískové oříšky posekáme nadrobno. Troubu si předehřejeme na 140°C. V míse smícháme vejce, třtinový cukr, med, sůl a měkké máslo. Vše dobře promícháme a nakonec zapracujeme posekané oříšky. Z těsta na pomoučeném vále (1 lžíce) vyválíme placku, silnou asi 7-8 m. Dáme ji na plech vyložený pečícím papírem a potřený máslem. Troubu snížíme na 130°C a oříškové těsto upečeme do zlatova. Pečeme přibližně 25-30 minut. Když těsto vychladne, vykrájíme z něj kolečka o průměru 7-8 cm.

3

Teplotu trouby zvýšíme na 180°C. Vyndáme hotové těsto z lednice, na pomoučeném válu z něj vyválíme tenkou asi 6mm vysokou placku. Vykrojíme kolečka o stejné velikosti jako ořechová. Poklademe je na plech vyložený pečícím papírem a pečeme přibližně 12 minut dozlatohněda - musíme je pohlídat, aby se nepřipálily.

4

Nakonec připravíme krém: 2 čerstvá vajíčka rozklepneme a pečlivě oddělíme žloutky a bílky zvlášť. V míse ručním mixérem rozmixujeme moučkový cukr s mletým kořením a žloutky. V druhé míse vyšleháme bílky na tuhý sníh. V polovině šlehání přidáme k bílkům 2 lžíce moučkového cukru. Tuhý sníh postupně zapracujeme do žloutkové směsi. V další větší míse vyšleháme créme Fraiche se smetanou. Krém po částech přimícháme k žloutkovému krému, který odložíme na 1 hodinu do lednice.

5

Na střed vanilkových koleček kápneme hustější meruňkový džem, na ně poklademe oříšková kolečka, které díky meruňkovému džemu zůstanou přilepená. Krém si dáme do cukrářského sáčku a každé kolečko ozdobíme vysokým kopečkem krému, který pokapeme javorovým sirupem a servírujeme. Dobrou chuť.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept