Recept

Mrkvový dort s citrónovou polevou

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 85 minut
Doba přípravy: 30 minut
Doba vaření: 55 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 61530

Ingredience

300 g Cukr třtinový
2 kávová lžička Kypřící prášek do pečiva
450 g Mrkev kořen
120 g Ořechy vlašské
2 kávová lžička Skořice mletá
2 kávová lžička Soda jedlá
1 špetka Sůl
2 kávová lžička Tresť vanilková
220 g Tuk Hera jedlý
4 ks Vejce slepičí
Na vytření a vysypání těsta
1,5 polévková lžíce Mouka polohrubá
1,5 polévková lžíce Máslo čerstvé
Citrónová poleva
3 polévková lžíce Citrónová šťáva
300 g Cukr moučka
3 polévková lžíce Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

28% Kalorie 547 kcal
Kilojoule 2 288kJ
12% Sacharidy 45 g
51% Tuky 38 g
18% Sodík 362 mg
12% Bílkoviny 7 g

Mrkvový dort s citrónovou polevou postup přípravy receptu:

1

Omytou a oškrabanou mrkev jemně nastrouháme. Přidáme k ní pokrájené vlašské ořechy a směs v míse promícháme. Troubu si předehřejeme na 175°C.

2

V jedné míse vyšleháme čerstvá vejce s třtinovým cukrem, rozehřátou vychladlou Herou a vanilkovým extraktem - do pěny. Do druhé mísy prosejeme hladkou mouku s kypřícím práškem do pečiva, jedlou sodou a solí. Do mouky ještě přimícháme mletou skořici. Takto připravenou mouku postupně zapracujeme do vaječné pěny, nakonec zamícháme do těsta mrkev s ořechy.

3

Dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Formu naplníme těstem, dáme ji do trouby a těsto pečeme přibližně 55-60 minut. Když dort propíchneme párátkem a na něm neulpí těsto - je upečené. Vyjmeme ho z trouby a necháme vychladnout.

4

Připravíme si báječnou citrónovou polevu: v misce smícháme 3 lžíce vody s 3 lžícemi citrónové šťávy. Postupně metličkou do citrónové vody budeme zašlehávat prosátý práškový cukr, až poleva získá hladkou hustější konzistenci. Polevou natřeme povrch vychladlého dortu, když zatuhne, nakrájíme z dortu porce a podáváme.

Poznámka

Místo Hery můžeme použít slunečnicový olej (220ml), vanilkový extrakt nahradíme semínky z jednoho lusku vanilky. Ořechy (kvůli alergii) nahradíme sušenými hrozinkami nebo brusinkami.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept