Recept

Čokoládový dort s karamelovo-banánovou náplní

  • Francie
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 75 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 35 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 61533

Ingredience

Na vytření a vysypání formy
1,5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
1,5 polévková lžíce Máslo čerstvé
Na posypání válu
1,5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
Těsto
60 g Cukr moučkový
20 g Kakao - prášek
40 g Maizena - kukuřičný škrob
190 g Mouka pšeničná hladká T 650
113 g Máslo čerstvé
3 ks Vejce slepičí
Karamelový krém
2 ks Banány
100 g Cukr krupice
60 g Máslo arašídové
2 polévková lžíce Máslo čerstvé
2 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
2 polévková lžíce Voda pitná
Čokoládová poleva
115 ml Smetana 33% (šlehačka)
220 g Čokoláda na vaření
Na ozdobu
10 ks Ořechy vlašské

Nutriční hodnoty jedné porce

75% Kalorie 1,484 kcal
Kilojoule 6 210kJ
25% Sacharidy 90 g
161% Tuky 120 g
4% Sodík 73 mg
51% Bílkoviny 29 g

Čokoládový dort s karamelovo-banánovou náplní postup přípravy receptu:

1

Menší čtvercový pečící plech nebo dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme bílky a žloutky zvlášť. Bílky si odložíme.

2

V míse vyšleháme pokrájené změklé máslo s moučkovým cukrem do pěny. Pak postupně do pěny zamícháme žloutky a znovu šleháme, až vznikne krém. V druhé míse prosátou hladkou mouku smícháme s Maizenou (kukuřičným škrobem) a kakaem. Mouku pak budeme postupně přimíchávat do máslového krému. Dobře propracované těsto zakryjeme a odložíme na hodinu do lednice.

3

Mezitím v hlubší pánvi přivedeme cukr s vodou do varu, mícháme do doby, až se nám vyvaří voda a cukr začne karamelizovat. Karamel by měl mít zlatohnědou barvu. Pánev odstavíme z plotny, za stálého míchání ke karamelu přidáme máslo a smetanu, až nám vznikne hladký krém. Když krém vychladne, zamícháme do něj ještě ořechové máslo a na plátky pokrájené oloupané 2 menší banány. Karamel pak odložíme do lednice na 2 hodiny. Troubu si předehřejeme na 180°C.

4

Těsto na dort dáme na pomoučený vál, vyválíme ho, opatrně ho přeneseme (například pomocí pečícího papíru) do formy a dáme do trouby péct na 20 minut. Upečený dort necháme vychladnout, poté na něj naneseme karamelový krém, který uhladíme.

5

Připravíme si polevu: v rendlíku přivedeme k varu smetanu, poté ji odstavíme z plotny, vložíme do ní nalámanou kvalitní čokoládu a mícháme do doby, až se rozpustí. Poleva by měla být hladká, bez hrudek.

6

Celý povrch dortu polejeme polevou a než zatuhne, ozdobíme ji několika polovičkami vlašských ořechů a dáme ho do lednice ztuhnout.

7

Dort před podáváním krájíme ostrým, širokým nožem, který si nahřejeme v horké vodě (zbytky vody na noži vždy setřeme papírovou utěrkou).

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept