Čokoládový dort s karamelovo-banánovou náplní - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čokoládový dort s karamelovo-banánovou náplní
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61533 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Na vytření a vysypání formy | |
---|---|
1,5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1,5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Na posypání válu | |
1,5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Těsto | |
60 g | Cukr moučkový |
20 g | Kakao - prášek |
40 g | Maizena - kukuřičný škrob |
113 g | Máslo čerstvé |
190 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 ks | Vejce slepičí |
Karamelový krém | |
2 ks | Banány |
100 g | Cukr krupice |
60 g | Máslo arašídové |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
2 polévková lžíce | Voda pitná |
Čokoládová poleva | |
220 g | Čokoláda na vaření |
115 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Na ozdobu | |
10 ks | Ořechy vlašské |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 72g |
---|---|
Cholesterol | 137,1mg |
Draslík | 842,3mg |
Vláknina | 27g |
Vitamín A | 162,9mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,0mg |
Vitamín E | 1,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 30,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Kakao - prášek, Vejce slepičí, Banány, Cukr krupice, Máslo arašídové, Voda pitná, Ořechy vlašské mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Mouka pšeničná hladká T 650, Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka), Čokoláda na vaření, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Čokoládový dort s karamelovo-banánovou náplní postup přípravy receptu:
1 | Menší čtvercový pečící plech nebo dortovou formu vytřeme máslem a vysypeme moukou. Čerstvá vejce rozklepneme a pečlivě oddělíme bílky a žloutky zvlášť. Bílky si odložíme. |
2 | V míse vyšleháme pokrájené změklé máslo s moučkovým cukrem do pěny. Pak postupně do pěny zamícháme žloutky a znovu šleháme, až vznikne krém. V druhé míse prosátou hladkou mouku smícháme s Maizenou (kukuřičným škrobem) a kakaem. Mouku pak budeme postupně přimíchávat do máslového krému. Dobře propracované těsto zakryjeme a odložíme na hodinu do lednice. |
3 | Mezitím v hlubší pánvi přivedeme cukr s vodou do varu, mícháme do doby, až se nám vyvaří voda a cukr začne karamelizovat. Karamel by měl mít zlatohnědou barvu. Pánev odstavíme z plotny, za stálého míchání ke karamelu přidáme máslo a smetanu, až nám vznikne hladký krém. Když krém vychladne, zamícháme do něj ještě ořechové máslo a na plátky pokrájené oloupané 2 menší banány. Karamel pak odložíme do lednice na 2 hodiny. Troubu si předehřejeme na 180°C. |
4 | Těsto na dort dáme na pomoučený vál, vyválíme ho, opatrně ho přeneseme (například pomocí pečícího papíru) do formy a dáme do trouby péct na 20 minut. Upečený dort necháme vychladnout, poté na něj naneseme karamelový krém, který uhladíme. |
5 | Připravíme si polevu: v rendlíku přivedeme k varu smetanu, poté ji odstavíme z plotny, vložíme do ní nalámanou kvalitní čokoládu a mícháme do doby, až se rozpustí. Poleva by měla být hladká, bez hrudek. |
6 | Celý povrch dortu polejeme polevou a než zatuhne, ozdobíme ji několika polovičkami vlašských ořechů a dáme ho do lednice ztuhnout. |
7 | Dort před podáváním krájíme ostrým, širokým nožem, který si nahřejeme v horké vodě (zbytky vody na noži vždy setřeme papírovou utěrkou). |