Krémový listový špenát - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Krémový listový špenát
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 61549 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
100 g | Anglická slanina |
1 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
5 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
300 ml | Mléko plnotučné |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Muškátový oříšek |
1 špetka | Pepř černý mletý |
125 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
500 g | Špenát listový čerstvý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 59,3mg |
Draslík | 526,2mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 8g |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,2mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 330,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Cibule, Citronová šťáva, Muškátový oříšek, Špenát listový čerstvý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Krémový listový špenát postup přípravy receptu:
1 | Čerstvý listový špenát propláchneme a vsypeme do hrnce. Pod pokličkou necháme zvolna na plotně zavadnout. Vodu, kterou špenát pustil, slijeme. Po mírném vychladnutí ze špenátu vymačkáme zbylou vodu. Špenát potom nasekáme najemno. |
2 | V kastrolu rozpustíme máslo, přisypeme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Přilijeme mléko, prošleháme metličkou a povaříme 20 minut. Hotový bešamel odstavíme z plotny. |
3 | V hrnci rozpustíme lžíci másla, přidáme najemno nakrájenou slaninu a krátce osmahneme. Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a orestujeme ji doměkka. Vmícháme špenát, přilijeme smetanu a uvařený bešamel. Osolíme, opepříme a okořeníme špetkou nastrouhaného muškátového oříšku. Jen krátce prohřejeme a nakonec vmícháme citronovou šťávu. |
Poznámka
Podáváme jako přílohu k pečeným masům.