Jednoduchý recept

Zlatohnědá karamelová omáčka

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 60 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 20 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (52%)
ID receptu: 61625

Ingredience

450 g Cukr krupice
180 g Máslo čerstvé
300 ml Smetana 33% (šlehačka)

Nutriční hodnoty jedné porce

26% Kalorie 505 kcal
Kilojoule 2 112kJ
16% Sacharidy 58 g
42% Tuky 31 g
0% Sodík 1 mg
2% Bílkoviny 1 g

Zlatohnědá karamelová omáčka postup přípravy receptu:

1

Do hlubšího rendlíku se silným dnem si nasypeme krupicový cukr a jen za občasného míchání, při vysoké teplotě, přivedeme cukr do varu. Přibližně po 8-10 minutách cukr začne vytvářet hrudky a začne karamelizovat. Za stálého míchání přidáme máslo. Až se máslo rozpustí a cukr bude úplně rozpuštěný, začne bublat - cukr se znovu srazí a ztvrdne a za stálého míchání směs rozvaříme, přilijeme vroucí smetanu a znovu vše povaříme, až vznikne hustá zlatohnědá omáčka.

2

Poté karamel odstavíme z plotny, přecedíme ho přes cedník do čisté sklenice, uzavřeme a vychladlou karamelovou omáčku můžeme skladovat v lednici. Použijeme jí podle potřeby.

Poznámka

Toto množství karamelu nalijeme do 700ml zavařovací sklenice. Občas karamel zamícháme tak, že odstavíme rendlík z plotny a mícháme mimo plotnu. Směs prská, dáváme pozor po celou dobu vaření! A dáváme pozor, aby se karamel nezačal připalovat - měl by mít krásnou zlatohnědou barvu. Karamelovou omáčku použijeme na různé polevy (na dorty, šlehačku, poháry, palačinky, omáčky k masům aj.) Před použitím karamel ohřejeme ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept