Zlatohnědá karamelová omáčka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zlatohnědá karamelová omáčka
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61625 |
Kategorie: | Krémy, polevy |
Ingredience
450 g | Cukr krupice |
180 g | Máslo čerstvé |
300 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 56g |
---|---|
Cholesterol | 68,3mg |
Draslík | 1,1mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 24,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Zlatohnědá karamelová omáčka postup přípravy receptu:
1 | Do hlubšího rendlíku se silným dnem si nasypeme krupicový cukr a jen za občasného míchání, při vysoké teplotě, přivedeme cukr do varu. Přibližně po 8-10 minutách cukr začne vytvářet hrudky a začne karamelizovat. Za stálého míchání přidáme máslo. Až se máslo rozpustí a cukr bude úplně rozpuštěný, začne bublat - cukr se znovu srazí a ztvrdne a za stálého míchání směs rozvaříme, přilijeme vroucí smetanu a znovu vše povaříme, až vznikne hustá zlatohnědá omáčka. |
2 | Poté karamel odstavíme z plotny, přecedíme ho přes cedník do čisté sklenice, uzavřeme a vychladlou karamelovou omáčku můžeme skladovat v lednici. Použijeme jí podle potřeby. |
Poznámka
Toto množství karamelu nalijeme do 700ml zavařovací sklenice. Občas karamel zamícháme tak, že odstavíme rendlík z plotny a mícháme mimo plotnu. Směs prská, dáváme pozor po celou dobu vaření! A dáváme pozor, aby se karamel nezačal připalovat - měl by mít krásnou zlatohnědou barvu. Karamelovou omáčku použijeme na různé polevy (na dorty, šlehačku, poháry, palačinky, omáčky k masům aj.) Před použitím karamel ohřejeme ve vodní lázni nebo mikrovlnné troubě.