Bramborová kaše s mrkví a hráškem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborová kaše s mrkví a hráškem
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 61881 |
Kategorie: | Kaše |
Ingredience
Kaše | |
---|---|
180 g | Brambory |
50 g | Hrášek mražený |
1,5 kávová lžička | Máslo čerstvé |
120 g | Mrkev kořen |
50 g | Pórek |
Zeleninový bujón pro kojence [61810] | |
0,6 ks | Bobkový list |
0,6 polévková lžíce | Celer - nať |
102,9 g | Celer řapíkatý |
0,6 stroužek | Česnek |
0,6 ks | Cibule |
1,7 ks | Karotka |
0,3 kávová lžička | Kmín celý |
85,7 g | Květák |
0,3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
0,3 polévková lžíce | Olej kokosový |
57,1 g | Pastinák |
1,7 polévková lžíce | Petržel - nať |
114,3 g | Pórek |
0,6 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
514,3 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 6,7mg |
Draslík | 569,8mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 6g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 30,9mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Hrášek mražený, Bobkový list, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Karotka, Kmín celý, Květák, Tymián čerstvý, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Pórek, Celer - nať, Máslo čerstvé, Pastinák, Petržel - nať, Pórek mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Olej kokosový nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Bramborová kaše s mrkví a hráškem postup přípravy receptu:
1 | Oloupané a omyté brambory a mrkev pokrájíme na malé kostky. Očištěný pórek (bílá část) nakrájíme na proužky. V rendlíku rozehřejeme máslo, na něm zpěníme pórek, pak přidáme mrkev s bramborami, přilijeme 300ml čerstvého zeleninového bujónu a pod pokličkou pomalu zeleninu vaříme 10 minut. Přidáme zelený hrášek a vaříme ještě 5-6 minut doměkka. |
2 | Zeleninu i s vývarem necháme trochu zchladnout, pak ji rozmixujeme na kaši. Toto množství si rozdělíme na 4 porce. Jednu porci podáváme dítěti hned, mírně teplou. Ostatní si rozdělíme do malých kelímků a po vychladnutí je můžeme dát zamrazit. |
3 | Zeleninový bujón pro kojence [61810]: |
4 | Očistíme a omyjeme zeleninu: cibuli, stroužek česneku, pórek, karotku (nebo mrkev), řapíkatý celer, pastinák a několik růžiček květáku. Z bylinek svážeme dohromady omytou petrželovou a celerovou nať se snítkou tymiánu. |
5 | Všechnu zeleninu pokrájíme na větší kousky, cibuli a česnek nakrájíme drobněji. |
6 | V hrnci s nepřilnavým dnem rozehřejeme olej s kouskem másla, na něm orestujeme cibuli s česnekem, restujeme jen 1-2 minuty. Poté přidáme k cibuli všechnu pokrájenou mrkev a pórek. Společně vše restujeme ještě 1 minutu, pak doložíme zbylou zeleninu, přilijeme 500ml vody, promícháme a pod pokličkou zeleninu dusíme 5-7 minut. Přilijeme zbytek vroucí vody, přidáme svázané bylinky, kmín, bobkový list a při mírné teplotě pod pokličkou polévku vaříme 60 minut. |
7 | Uvařenou polévku scedíme přes síto do druhého hrnce, v sítu zeleninu pomocí vidličky pomačkáme, aby jsme z ní dostali zbylý vývar. |
8 | Vývar po zchladnutí dáme do lednice, druhý den lžicí odebereme z povrchu ztuhlý tuk. Z takto připraveného bujónu odebereme jednu porci, kterou budeme hned potřebovat, ostatní si rozdělíme do malých kelímků a dáme si je zamrazit. |
Poznámka
Bramborová kaše se zeleninou je určena dětem ve věku od 7-9 měsíce. Brambory obsahují draslík a vitamín C.