Jednoduchý zeleninový boršč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jednoduchý zeleninový boršč
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 61925 |
Kategorie: | Polévky |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
1 ks | Celer bulvový |
4 ks | Červená řepa |
1 ks | Cibule |
2 ks | Mrkev kořen |
50 ml | Olej rostlinný |
0,5 kávová lžička | Pepř černý celý |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový sterilovaný |
2 ks | Rajčata |
0,5 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
4 kávová lžička | Zakysaná smetana |
0,5 ks | Zelí hlávkové bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 90g |
---|---|
Cholesterol | 1,6mg |
Draslík | 3g |
Vláknina | 62g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 137,2mg |
Vitamín E | 2,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Červená řepa, Cibule, Olej rostlinný, Pepř černý celý, Protlak rajčatový sterilovaný, Rajčata, Sůl, Voda pitná, Zakysaná smetana, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mrkev kořen mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Jednoduchý zeleninový boršč postup přípravy receptu:
1 | Očištěnou mrkev, červenou řepu a celer nakrájíme na malé kostičky, zelí nakrouháme na nudličky a vše vložíme do hrnce s vroucí osolenou vodou. Přidáme celý pepř, bobkový list a omytá, na kostičky nakrájená rajčata. Zvolna vaříme do změknutí zeleniny. |
2 | Na pánvi na rozehřátém oleji osmahneme oloupanou, nasekanou cibuli, přidáme rajčatový protlak a necháme chvíli probublávat. Směs potom vlijeme do polévky a necháme přejít varem. |
3 | Nakonec polévku osolíme a opepříme. |
4 | Při podávání každou porci ozdobíme lžičkou zakysané smetany. |