Kyselo z Rožnova - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kyselo z Rožnova
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 80 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62446 |
Kategorie: | Zahuštěné polévky |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
400 g | Brambory |
200 g | Celer bulvový |
2 ks | Cibule |
1 kostka | Hovězí bujón |
2 ks | Karotka baby |
2 ks | Klobása Dunajská |
10 ks | Nové koření celé |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
1 kávová lžička | Paprika mletá sladká |
0,5 kávová lžička | Paprika pálivá mletá |
1 ks | Petržel kořen |
1 kávová lžička | Sůl |
2 l | Voda pitná |
500 g | Zelí kysané |
Jíška | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1,5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Kyselo z Rožnova | |
250 g | Uzená vepřová krkovička |
300 g | Vepřová plec |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 39,5mg |
Draslík | 864,5mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 76,2mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Brambory, Celer bulvový, Cibule, Karotka baby, Nové koření celé, Olej slunečnicový, Paprika mletá sladká, Petržel kořen, Sůl, Voda pitná, Zelí kysané, Vepřová plec mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Klobása Dunajská, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Uzená vepřová krkovička mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Hovězí bujón, Paprika pálivá mletá nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Kyselo z Rožnova postup přípravy receptu:
1 | Omyté a osušené vepřové maso z plecka a uzené maso pokrájíme na kostky přibližně 3x3cm. Oloupeme a omyjeme brambory, cibule, malý celer, karotky a petržel. Kořenovou zeleninu pokrájíme na malé kostičky, brambory na větší kostky a cibuli nadrobno. |
2 | V hrnci na rozehřátém oleji zpěníme cibuli, přidáme k ní všechno maso a za stálého míchání ho s cibulí osmažíme dozlatova, posypeme paprikou, párkrát vařečkou promícháme a zelijeme ho vroucí vodou. Když se polévka vaří, ještě do polévky dáme nové koření, bobkový list a sůl. Snížíme teplotu a pod poklicí budeme maso vařit 40 minut. Přidáme všechnu pokrájenou zeleninu, kostku hovězího bujónu a vaříme dalších 20 minut. Když je maso se zeleninou měkké, dáme do polévky kysané zelí a po chvilce nakrájenou klobásu. Polévku se zelím a s klobásou vaříme 10 minut. |
3 | Mezitím si připravíme v malé pánvi jíšku - do rozehřátého másla přisypeme hladkou mouku, za stálého míchání usmažíme světlou jíšku, kterou postupně budeme přimíchávat do polévky, vaříme ji přibližně 5-7 minut. |
4 | Polévku podle chuti dosolíme a můžeme ji podávat. |