Bramborové chlupáče - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 33 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Bramborové chlupáče
Bramborové chlupáče
Celkový čas: | 33 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 8 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62476 |
Kategorie: | Přílohy |
Ingredience
1 kg | Brambory |
100 g | Mouka polohrubá |
200 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Soda jedlá |
2 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Na vaření | |
---|---|
1 polévková lžíce | Sůl |
4 l | Voda pitná |
Bramborové chlupáče | |
2 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 43g |
---|---|
Cholesterol | 53,7mg |
Draslík | 922,0mg |
Vláknina | 15g |
Vitamín A | 59,1mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 25,8mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Soda jedlá, Sůl, Vejce slepičí, Sůl, Voda pitná, Cibule, Sádlo škvařené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Bramborové chlupáče postup přípravy receptu:
1 | Ve velkém hrnci přivedeme k varu 3-4l vody se solí. Větší brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle do mísy a tekutinu z brambor odlejeme. Přidáme k nim hladkou a polohrubou mouku, sůl, vejce, jedlou sodu a důkladně bramborové těsto vymícháme. Těsto by mělo být tak tuhé, že když ho nabereme lžicí a obrátíme ji, tak by těsto ze lžíce nemělo hned spadnout. Podle jakosti brambor můžeme přidat mouky více. |
2 | Když voda vře, vyzkoušíme uvařit jeden knedlík - lžicí nabereme těsto a vložíme ho do vroucí vody, vařečkou knedlík nadzvedneme ode dna a když po chvíli vyplave na povrch a hned se nerozvařil, necháme ho vařit přibližně 7-8 minut podle velikosti. Pak ho vyjmeme, rozkrojíme a zjistíme, jestli je dostatečně uvařený. Pokud by se knedlík rozvařil, musíme do těsta přidat mouku. |
3 | Cibule očistíme a pokrájíme nadrobno. Na dobrém domácím sádle usmažíme dozlatova cibulku, ktero pak i s omastkem dáme do velké mísy. |
4 | Když je těsto v pořádku, namočenou lžicí ve vodě nabereme těsto a vkládáme knedlíky jeden po druhém do vody. Promícháme je několikrát vařečkou, aby se nepřilepily ke dnu a vaříme 7-8 minut. Uvařené knedlíky vybíráme děrovanou naběračkou a vložíme je do mísy s omastkem a cibulí. Promícháme a hned podáváme. |
Poznámka
Chlupaté knedlíky podáváme jako přílohu se zelím k pečenému nebo uzenému masu. Nebo je servírujeme jen s kysaným zelím, s větším množstvím usmažené cibulky, jako hlavní jídlo.