Losos s bešamelovou omáčkou a krevetkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Losos s bešamelovou omáčkou a krevetkami
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 62578 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Vařené filety z lososa | |
---|---|
2 polévková lžíce | Bazalka |
1 polévková lžíce | Libeček |
4 ks | Losos - filety |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Tymián čerstvý |
3 dl | Voda pitná |
Vařené krevety | |
2 polévková lžíce | Citrónová šťáva |
400 g | Krevety tygří - loupané |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
3 l | Voda pitná |
Bešamelová omáčka | |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Muškátový oříšek |
2 špetka | Pepř bílý |
100 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
200 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 2g |
---|---|
Cholesterol | 300,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 990,2mg |
Vitamín A | 498,9mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,1mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 14,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Losos - filety, Tymián čerstvý, Voda pitná, Sůl, Voda pitná, Muškátový oříšek, Pepř bílý, Sůl, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Libeček, Petržel - nať, Krevety tygří - loupané, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Citrónová šťáva nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Losos s bešamelovou omáčkou a krevetkami postup přípravy receptu:
1 | Připravíme si očištěné a omyté krevetky. Filety z lososa bez kůže omyjeme a necháme okapat. Bylinky: snítky petrželové natě, bazalky, libečku a tymiánu svážeme, omyjeme a necháme okapat. |
2 | Do širšího hrnce s 3dl vody a se síťkou vložíme svazek bylinek. Vodu přivedeme k varu, na bylinky položíme filety lososa. Pod poklicí vaříme v páře 1 minutu. Pak hrnec odstavíme z plotny a necháme filety lososa pod poklicí dojít 8-10 minut. |
3 | Mezitím, než dojde losos, v druhém hrnci přivedeme do varu 2-3 litry vody s citrónovou šťávou a solí na uvaření krevetek. |
4 | Než se začne vařit voda pro krevetky, uvaříme si bešamelovou omáčku: v rendlíku rozehřejeme máslo, přimícháme k němu hladkou mouku a za stálého míchání usmažíme světlou jíšku. Do jíšky za stálého míchání přilijeme smetanu, ochutíme solí, 2 špetkami muškátového oříšku, 2 špetkami bílého pepře a přilijeme bílé víno. Omáčku stále mícháme a pomalu vaříme 1-2 minuty. |
5 | Jakmile se voda v hrnci začne vařit, vložíme do ní krevetky, vaříme je 5-7 minut (podle velikosti). |
6 | Uvařené filety lososa vyjmeme z páry, odložíme je do předem vyhřáté mísy, osolíme podle chuti a uchováme v teple. Do teplé bešamelové omáčky vložíme uvařené scezené krevetky. |
7 | Na talíře položíme filety lososa, přilijeme je bešamelem s krevetkami a hned servírujeme. |
Poznámka
Příloha: smažené hranolky