Konfitovaná hovězí líčka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 270 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Konfitovaná hovězí líčka
Celkový čas: | 270 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 250 minut |
Autor: | mikes |
---|---|
Hodnost: | Šéfkuchař (31%) |
ID receptu: | 62716 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
200 g | Celer bulvový |
1000 g | Hovězí líčka |
200 ml | Hovězí vývar základní |
200 g | Mrkev kořen |
2 špetka | Pepř černý mletý |
6 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
1 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Tymián čerstvý |
500 ml | Víno červené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 14,0mg |
Draslík | 382,1mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 33,4mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Celer bulvový, Hovězí vývar základní, Sádlo škvařené, Sůl, Tymián čerstvý, Víno červené mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hovězí líčka, Mrkev kořen, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Konfitovaná hovězí líčka postup přípravy receptu:
1 | Hovězí líčka nakrájíme na čtvrtiny, vzniknou tak čtverce cca 4 x 4 cm. Osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem a napánvi na lžíci rozpáleného sádla zprudka ze všech stran opečeme. Opečené maso odložíme do vyššího kastrolu. Poté k masu slijeme výpek z pánve, přidáme zbytek sádla, přilijeme hovězí vývar a tolik vína, aby bylo maso zcela ponořeno. Nahoru dáme otrhaný tymián, asi tak dvě větvičky. Vložíme do trouby předehřáté na 100 °C a necháme konfitovat cca 4 hodiny, až je maso zcela měkké. |
2 | Mezitím, co se maso konfituje, překrájíme očištěnou mrkev na tenká půlkolečka nebo kolečka, záleží na velikosti mrkve. Na podobně tenké kousky nakrájíme rovněž očištěný celer a na pánvi s kapkou oleje nebo sádla zeleninu orestujeme. Přidáme pár lžic výpeku, který vznikl při konfitování, trochu vína a chvilku dusíme. Výpeku po konfitování by mělo být cca 300 ml. Během přípravy se sádlo, které je převážně tvořeno vodou, spolu s ostatními tekutinami odpaří. Pokud máme tekutiny více, zredukujeme její množství na plotýnce jednoduše - vařením. |
3 | Kastrol vyjmeme z trouby, přemístíme na sporák, k masu přidáme podušenou zeleninu a vše ještě krátce povaříme. Šťáva by měla mít lehce nakyslou chuť, pokud je třeba, přidáme ještě trochu vína, dosolíme dle potřeby. |