Kachna s čočkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 195 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kachna s čočkou
Celkový čas: | 195 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 180 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 63020 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 kg | Kachna domácí |
0,3 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl mořská |
200 ml | Voda pitná |
Na čočku | |
---|---|
2 ks | Bobkový list |
4 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
200 g | Čočka jedlá |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 ks | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Ocet vinný |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
2 špetka | Pepř černý mletý |
1 ks | Petržel kořen |
1 polévková lžíce | Petržel kudrnka |
0,5 hrst | Petržel - nať |
400 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
0,3 kávová lžička | Sůl mořská |
0,5 hrst | Tymián čerstvý |
1 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 48g |
---|---|
Cholesterol | 317,2mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 35g |
Vitamín A | 3g |
Vitamín B6 | 1,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 78,7mg |
Vitamín E | 5,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 26,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Voda pitná, Bobkový list, Česnek, Cibule, Čočka jedlá, Ocet vinný, Petržel kořen, Rajčata loupaná (konzervovaná), Tymián čerstvý mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Sůl mořská, Máslo čerstvé, Mrkev kořen, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel kudrnka, Petržel - nať, Sůl mořská, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kachna domácí nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Kachna s čočkou postup přípravy receptu:
1 | Omytou a osušenou kachnu dobře nasolíme a přes noc ji nechám v lednici odležet. Poté ji vložíme do pekáče, opepříme, zalijeme vodou a v troubě předehřáté na 150 °C pečeme zhruba 3 hodiny. V průběhu pečení přeléváme výpekem a je-li třeba, ještě podlijeme vodou. |
2 | V mezičase připravíme dušenou čočku. Zeleninu omyjeme a očistíme, cibuli a česnek oloupeme. Vše nakrájíme na drobnější kostky a na rozpáleném oleji restujeme. Přidáme bobkové listy, bylinky, které jsme svázali, opepříme a osolíme. Vše dusíme za častého míchání zhruba 5 minut. K zelenině přimícháme opláchnutou a okapanou čočku a sterilovaná krájená rajčata, zalijeme vývarem, aby bylo vše ponořené, a asi 20 minut vaříme, až je čočka měkká. V průběhu vaření případně přilijeme vývar, ale jen tolik, aby směs nebyla příliš řídká. Dbáme, aby se čočka nepřevařila. Na závěr přidáme máslo a ocet. Před podáváním ze směsi vyjmeme bobkové listy a bylinky a přimícháme drobně posekanou petrželku. |
3 | Kachnu naporcujeme a podáváme s čočkou. |
Poznámka
Podáváme se salátem, nejlépe z rukoly.