Recept

Polévka z hnědé čočky s mrkví

  • Česko
Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Polévka z hnědé čočky s mrkví 5 1
Celkový čas: 70 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 50 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (55%)
ID receptu: 63095
Kategorie: Zahuštěné polévky

Ingredience

1 ks Bobkový list
80 g Brambory
2 polévková lžíce Celer - nať
2 stroužek Česnek
1 ks Cibule
100 g Čočka jedlá
1 kávová lžička Majoránka
1 ks Mrkev kořen
2 polévková lžíce Petržel - nať
40 g Slanina vepřová
0,3 kávová lžička Sůl
600 ml Voda pitná
Jíška
1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká T 650
0,5 kávová lžička Paprika mletá sladká

Nutriční hodnoty jedné porce

18% Kalorie 359 kcal
Kilojoule 1 501kJ
14% Sacharidy 49 g
13% Tuky 10 g
14% Sodík 287 mg
32% Bílkoviny 18 g
Polévka z hnědé čočky s mrkví
  • Polévka z hnědé čočky s mrkví
  • 1
  • Polévka z hnědé čočky s mrkví
  • 2
  • Vložit obrázek

Polévka z hnědé čočky s mrkví postup přípravy receptu:

1

Omytou a přebranou hnědou čočku namočíme přibližně na 2 hodiny do studené vody. Mezitím si očistíme cibuli, 2 stroužky česneku a mrkev. Omyjeme snítky petrželové a celerové natě. Cibuli pokrájíme nadrobno. 1 středně velký brambor oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky.

2

V hrnci si vysmažíme na kostičky pokrájenou slaninu, jakmile pustí omastek, přidáme cibuli, zpěníme ji, přidáme scezenou čočku, přilejeme horkou vodu a polévku přivedeme k varu. Pak snížíme teplotu a polévku vaříme 15 minut. Pak do ní vložíme 1 stroužek česneku, pokrájené brambory, mrkev, svázané snítky natě, majoránku, bobkový list, zakryjeme hrnec poklicí, pomalu budeme čočku vařit přibližně 35 minut.

3

V teflonové pánvi si opečeme nasucho 1 lžičku hladé mouky na světlou jíšku, ke konci přidáme sladkou papriku, promícháme a jíšku zamícháme do polévky. Jíšku v polévce vaříme přibližně 5-7 minut. Polévku dochutíme solí a utřeným česnekem.

Komentáře a hodnocení

 
Aleisa
Polévka z hnědé čočky s mrkví
K vyzkoušení jsem si vybrala tento recept. Použila jsem všechny ingredience, ale dělala jiným postupem. Čočku většinou nenamáčím, je celkem rychle uvařená. A pokud ano, tak vodu neslévám, ale čočku vařím v ní. Nedělala jsem tzv. suchou jíšku, když jsem si mohla připravit normální jíšku na slanině a cibuli, nakonec jsem do jíšky vmíchala mletou papriku a odstavila. Paprika by se měla nechat vždy rozvonět a nechat"pustit" barvu na trošce nějakého tuku. Jen za stálého míchání zpěnit a odstavit, jelikož paprika dlouhým restováním ráda hořkne. Svázané natě mívám v mrazničce, skladuji tak na podzim přebytky ze zahrádky a používám do různých polévek a vývarů. Česnek jsem přidala ke konci vaření a najednou, taktéž úplně nakonec majoránku a menší množství než uvádí recept. Čas vaření si musí každý uhlídat sám, aby se čočka nerozvařila, zelenina byla měkká a polévka dobře provařená. Chutnala nám, přidávám ještě malinko octa, ale to je o chuti každého. Vody a soli jsem dala dle potřeby. Takže nevím, jak zhodnotit....palec nahoru za chuť ale dělala bych jiným postupem.

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept