Pražský koláč s vanilkovým krémem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pražský koláč s vanilkovým krémem
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 63275 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
3 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Cukr skořicový |
30 g | Droždí |
250 g | Majonéza |
150 ml | Mléko polotučné |
250 g | Mouka polohrubá |
250 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Na drobenku | |
---|---|
120 g | Cukr krupice |
120 g | Máslo čerstvé |
200 g | Mouka pšeničná hrubá |
Na krém | |
3 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
100 g | Máslo čerstvé |
200 ml | Mléko kokosové |
1 polévková lžíce | Potravinářský škrob |
500 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 111g |
---|---|
Cholesterol | 329,9mg |
Draslík | 422,4mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 141,2mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,5mg |
Vitamín E | 7,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 64,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Droždí, Majonéza, Sůl, Vejce slepičí, Cukr krupice, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr skořicový, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mléko kokosové, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Potravinářský škrob nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Pražský koláč s vanilkovým krémem postup přípravy receptu:
1 | V hrnku rozdrobíme droždí, přimícháme cukr, vlažné mléko a na teple necháme vzejít. V míse promícháme obě mouky se solí, majonézou a jedním rozšlehaným vejcem. Přimícháme vzešlý kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které se nechytá vařečky. Pod utěrkou necháme těsto na teple kynout asi 45 minut. |
2 | Troubu předehřejeme na 170 °C, plech vyložíme pečicím papírem. |
3 | Z vykynutého těsta vyválíme dvě kola, která přeneseme na plech a necháme ještě asi 10 minut kynout. |
4 | V mezičase připravíme drobenku promnutím pokrájeného másla s ostatními surovinami. |
5 | Vykynuté placky potřeme druhým rozšlehaným vejcem, posypeme rovnoměrně drobenkou a skořicovým cukrem. V troubě pečeme zhruba 20 minut. |
6 | Než se placky upečou, připravíme krém. Mléko vlijeme do hrnce (necháme si stranou 2 lžíce), vsypeme studené, na kostky nakrájené máslo a oba cukry. Na mírném plameni za častého míchání zahříváme. V hrnečku rozmícháme škrob s 2 lžícemi mléka a vlijeme do horkého mléka s máslem. Za stálého míchání necháme krém přejít varem, aby zhoustl. Poté krém necháme vychladnout, často jej promícháváme, aby se neutvořil škraloup. |
7 | Smetanu ušleháme, aby byla hodně tuhá, a po částech ji opatrně vmícháme do vychladlého krému. |
8 | Upečené placky necháme vychladnout, poté je podélně rozřízneme a plníme krémem. |