Kysané zelí s čočkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Kysané zelí s čočkou
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 63377 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
Vařená čočka | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
155 g | Čočka velkozrnná |
4 ks | Nové koření celé |
320 ml | Voda pitná |
Vařené zelí | |
1 ks | Jablka |
1 kávová lžička | Kmín celý |
2 polévková lžíce | Křen |
400 ml | Voda pitná |
250 g | Zelí kysané |
Ostatní suroviny | |
1 ks | Cibule |
1 kávová lžička | Maizena - kukuřičný škrob |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
3 špetka | Pepř černý mletý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
100 g | Uzené maso vařené |
2 špetka | Vegeta |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 21g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 376,5mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 151,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 51,2mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Nové koření celé, Voda pitná, Jablka, Kmín celý, Křen, Voda pitná, Zelí kysané, Cibule, Olej slunečnicový, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Čočka velkozrnná, Maizena - kukuřičný škrob, Pepř černý mletý, Uzené maso vařené, Vegeta mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Kysané zelí s čočkou postup přípravy receptu:
1 | Přebranou a omytou velkozrnnou čočku namočíme do vody asi 3 hodiny předem. |
2 | Namočenou čočku scedíme, dáme ji do rendlíku, zalijeme horkou vodou, přidáme bobkový list a uvaříme ji doměkka. Vaříme ji přibližně 35-45 minut. Poté z ní vyjmeme koření. |
3 | Mezitím cibuli pokrájíme nadrobno. Kousek křenu omyjeme, oloupeme a jemně nastrouháme. Oloupané, středně velké jablko rozkrojíme, zbavíme jadřinců a nastrouháme ho na hrubém struhadle. Kysané zelí s kmínem dáme do hrnce, přilijeme trochu vody a pod poklicí uvaříme téměř doměkka. Přibližně po 5 minutách přidáme nastrouhané jablko s křenem. Zelí vaříme přibližně 10-12 minut. Poté vodu ze zelí scedíme, zachytíme ji a odložíme. Uzené libové maso nakrájíme na kostičky. |
4 | V dalším hrnci na rozehřátém oleji osmažíme dozlatova cibuli, přidáme k ní uzené maso a společně krátce ještě smažíme. Pak přidáme povařené zelí, uvařenou čočku, přilijeme trochu vody ze zelí (asi 200ml) ve kterém jsme si rozmíchali lžičku Maizeny na zahuštění, promícháme, přivedeme k varu a podle chuti přidáme 1-2 špetky Vegety a sůl. |
5 | Zelí s čočkou dáme do talířů a hned teplé podáváme. |