Zapečené kysané zelí s fazolemi a sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečené kysané zelí s fazolemi a sýrem
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 63390 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
Voda na namočení fazolí | |
---|---|
500 ml | Voda pitná |
Vařené fazole | |
1 ks | Bobkový list |
1 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
150 g | Fazole bílé |
1 kávová lžička | Majoránka |
4 ks | Nové koření celé |
400 ml | Voda pitná |
Dušené zelí | |
1 ks | Cibule |
0,5 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
100 ml | Voda pitná |
125 g | Zelí kysané |
Na vytření pekáčku | |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
Ostatní suroviny | |
1 kávová lžička | Cukr třtinový |
3 špetka | Pepř černý mletý |
150 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
3 polévková lžíce | Strouhanka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
50 g | Sýr Eidam cihla 30% |
60 g | Uzené maso vařené |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 73g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 32g |
Vitamín A | 196,3mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 39,0mg |
Vitamín E | 2,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Voda pitná, Bobkový list, Česnek, Cibule, Fazole bílé, Majoránka, Nové koření celé, Voda pitná, Cibule, Olej slunečnicový, Voda pitná, Zelí kysané, Olej slunečnicový, Cukr třtinový, Rajčata loupaná (konzervovaná), Strouhanka, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Pepř černý mletý, Sýr Eidam cihla 30%, Uzené maso vařené mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Zapečené kysané zelí s fazolemi a sýrem postup přípravy receptu:
1 | Malé bílé fazole v sítu omyjeme, dáme do misky, zalijeme vodou a necháme je 6-8 hodin namočené. |
2 | Nabobtnalé fazole propláchneme studenou vodou, dáme je do hlubšího kastrólku, zalijeme čistou vodou, přidáme bobkový list, nové koření, majoránku, očištěný stroužek česneku a a celou očištěnou cibuli. Poté je pod poklicí, při mírném varu, uvaříme doměkka. Vaříme je přibližně 45-60 minut. |
3 | Očištěnou cibuli si pokrájíme nadrobno. Kysané zelí rozkrájíme na menší kusy. Uzené vařené libové maso nakrájíme na proužky. V hrnci si na rozehřátém oleji zpěníme cibuli, pak k němu přidáme kysané zelí, přilijeme 80-100ml vody a pod poklicí zelí 10 minut dusíme. |
4 | Troubu si předehřejeme na 180°C. Uvařené fazole scedíme, vyjmeme koření, přidáme k nim konzervovaná loupaná rajčata i se šťávou a promícháme je. |
5 | Pekáček vytřeme olejem a scezené zelí vložíme do pekáčku. Přidáme k němu uzené maso, fazole s rajčaty, vše promícháme, podle chuti dosolíme, opepříme a případně i osladíme. Povrch zelí pokapeme olivovým a chilli olejem povrch posypeme nastrouhaným sýrem, který jsme promíchali se strouhankou. Pekáček se zelím dáme do středu trouby. Pečeme dozlatova přibližně 30 minut. |
6 | Upečené fazole se zelím dáme na talíře a hned teplé podáváme. |