Šarlota cheesecaková

90 min.

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
572 kcal
Bílkoviny
5 g
Tuky
39 g
Sacharidy
54 g
Vláknina
3 g
Cukr
39 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Celozrnné sušenky (nebo grahamové krekry) můžeme rozmixovat, nebo je vložit do plastového sáčku a válečkem je rozdrtit na jemné drobečky. V míse je smícháme s rozehřátým máslem. Vzniklou sušenkovou směs natlačíme zadní stranou lžíce na dno a boky otevírací, kulaté dortové formy o průměru 23 cm. Formu napřed vytřeme tukem a vyložíme pečicím papírem.
  • 2
    Mascarpone, crème fraîche, 3 lžíce moučkového cukru, semena vyškrábaná z vanilkového lusku a najemno nastrouhanou citronovou kůru z jednoho citronu prošleháme ve velké míse. Vanilkový lusk si uschováme pro pozdější využití. Tuto náplň naneseme na sušenkový základ, uhladíme a vše dáme nejlépe přes noc ztuhnout.
  • 3
    Během chlazení máme spoustu času na přípravu jahodového protlaku. Jahody ( 300 g ), vanilkový lusk bez semen a 100 g krupicového cukru zahříváme v rendlíku s 80 ti ml vody, dokud jahody nezměknou a tekutina se stane sirupovitou. Vše protlačíme sítem ( použijeme pouze tekutinu ) a necháme vychladnout.
  • 4
    Cheesecake vyjmeme z formy až těsně před podáváním. Nejdříve nožem s kulatou špičkou uvolníme náplň od ráfku, ráfek odstraníme a základ s náplní přesuneme na tác. Z každého cukrářského piškotu odkrojíme asi čtvrtinu jeho délky, aby byl jeden konec piškotu rovný. Piškoty postavíme těsně vedle sebe okolo dortu, kulatým koncem nahoru. Takto vzniklý "plot" nebo "hradba" by měl přečnívat alespoň 3 cm nad náplň, aby utvořil ohrádku pro ovoce. Piškoty po obvodu cheesecake převážeme ozdobnou stuhou. Na náplň upravíme maliny, borůvky a jahody a potřeme trochou jahodového protlaku. Nedáváme ho však příliš mnoho, aby nevytekl mezi piškoty na tác a nevsákl se do stuhy. Všechen zbývající protlak podáváme ve džbánku spolu s porcemi dezertu. Po nakrájení získáme 8 porcí nádherného a vynikajícího dezertu.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.