Slaný toust z lněné mouky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slaný toust z lněné mouky
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 63658 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
2 špetka | Kmín drcený |
70 g | Lněné semínko |
70 g | Mouka lněná |
2 špetka | Pepř bílý |
4 polévková lžíce | Smetana zakysaná 11% |
0,3 kávová lžička | Sůl mořská |
2 ks | Vejce slepičí |
70 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 81,8mg |
Draslík | 122,1mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 95,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kmín drcený, Pepř bílý, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Lněné semínko, Smetana zakysaná 11%, Sůl mořská mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Mouka lněná nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Slaný toust z lněné mouky postup přípravy receptu:
1 | Troubu si předehřejeme na 180°C. Menší pečící plech (přibližně 20x30cm) vyložíme pečícím papírem. Do mísy nasypeme lněnou mouku, přidáme k ní rozdrcená (případně celá) lněná semínka, 1/4 lžičky soli, pepř, kmín, vodu, vejce a zakysanou smetanu. Směs dobře rozmícháme a nalejeme na plech s pečícím papírem. Těsto o síle přibližně 4mm rovnoměrně uhladíme a vložíme do předehřáté trouby. |
2 | Pečeme ho dozlatova přibližně 20-25 minut. Upečené těsto si po vychladnutí rozkrájíme na 6 dílů - toustů. Podáváme je mírně studené i mírně teplé. |
Poznámka
Místo zakysané smetany můžeme použít bílý jogurt. Slané tousty si potřeme podle chuti pomazánkami nebo bylinkovým pestem, ozdobíme je čerstvou zeleninou a sýrem.