Cheesecake s krystalizovanými květy - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 110 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Cheesecake s krystalizovanými květy
Cheesecake s krystalizovanými květy
Celkový čas: | 110 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 100 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | tomaš |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (0%) |
ID receptu: | 63678 |
Kategorie: | Cheesecake |
Ingredience
80 g | Celozrnné sušenky |
85 g | Cukr krupice |
2 kávová lžička | Jedlá levandule |
6 ks | Jedlé květy |
250 g | Mascarpone |
40 g | Máslo čerstvé |
125 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 ks | Vaječný bílek slepičí |
2 plátek | Želatina bílá plátky |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 15g |
---|---|
Cholesterol | 81,4mg |
Draslík | 11,2mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Vaječný bílek slepičí, Želatina bílá plátky mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mascarpone, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Celozrnné sušenky, Jedlá levandule, Jedlé květy nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.

Cheesecake s krystalizovanými květy postup přípravy receptu:
1 | Začneme přípravou krystalizovaných květů. Ušleháme jeden bílek do pěny. Vždy pracujeme jen s jedním květem. Používáme jedlé květy neošetřené pesticidy a bez stonků. Štětečkem naneseme ušlehaný bílek na přední i zadní stranu květu. Položíme květ na talířek a zlehka posypeme ho krupicovým cukrem. Cukr, který se neuchytí na květu, zůstane na talířku. Cukr sypeme opakovaně, aby se uchytil na všech plochách pokrytých bílkem. Stejně postupujeme u všech květů. Hotové, cukrem obalené odkládáme na silikonovou podložku nebo na pečicí papír a přes noc je necháme zaschnout. Po zaschnutí květy uchováváme ve vzduchotěsně uzavřené nádobě. |
2 | Příprava sušenkové náplně. Celozrnné sušenky rozmixujeme, nebo je vložíme do plastového sáčku a válečkem je rozdrtíme na jemné drobečky. V míse je smísíme s rozehřátým máslem. Tuto směs rozdělíme do šesti skleněných pohárů na dezerty a zadní stranou lžíce přitlačíme. |
3 | Přelijeme plátky želatiny vodou a necháme je změknout. |
4 | Ušleháme ve velké míse mascarpone s 60 ti gramy krupicového cukru. |
5 | Do misky ze žáruvzdorného materiálu vlijeme smetanu ke šlehání a postavíme ji na rendlík s mírně vroucí vodou. Přidáme dvě lžičky jedlé levandule a zhruba 5 minut zahříváme, aby smetana získala vůni a příchuť levandule. Smetanu přecedíme a odstraníme kousky levandulových květů. Do mírně teplé, ochucené smetany vložíme plátky změklé želatiny, ze které jsme vymačkali tekutinu a mícháme, dokud se želatina nerozpustí, znovu přecedíme, abychom odstranili nerozpuštěné kousky želatiny. Přecezenou levandulovou smetanu s a želatinou vešleháme do sladkého mascarpone. Hotový krém rozdělíme na sušenkový základ v pohárech. Naplněné poháry uložíme alespoň na 3 hodiny do chladničky. Konečné ozdobení krystalizovanými květy provedeme těsně před podáváním. |
Poznámka
Při přípravě jedlých květů se osvědčily květy fialek, petrklíčů nebo růžové okvětní lístky. Levanduli můžeme nahradit třeba třemi lžícemi fialkového likéru, nebo třemi lžícemi růžového sirupu.