Makovník - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Makovník
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 63682 |
Kategorie: | Záviny, rolády |
Ingredience
3 polévková lžíce | Cukr moučkový |
2 g | Droždí |
50 g | Máslo čerstvé |
150 ml | Mléko polotučné |
300 g | Mouka polohrubá |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Na potření | |
---|---|
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Náplň | |
110 g | Cukr moučkový |
150 g | Mák mletý |
100 ml | Mléko polotučné |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 102g |
---|---|
Cholesterol | 175,1mg |
Draslík | 390,5mg |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 178,8mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 1,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Droždí, Sůl, Vejce slepičí, Olej rostlinný, Vaječný žloutek slepičí, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Mák mletý, Mléko polotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Makovník postup přípravy receptu:
1 | Plech vyložíme pečicím papírem, troubu zahřejeme na 150 °C. |
2 | Mléko zahřejeme, aby bylo vlažné, máslo rozehřejeme. |
3 | V misce smícháme rozdrobené droždí s trochou cukru, mouky a mléka a necháme vzejít. |
4 | Do mísy vsypeme mouku, cukr, sůl, přidáme vzešlý kvásek, rozšlehané vejce, rozpuštěné vlažné máslo a tolik mléka, abychom vypracovali hladké těsto, které se nelepí. |
5 | Těsto necháme pod utěrkou asi 30 minut kynout na teple. |
6 | V mezičase připravíme náplň. Dobře promícháme mletý mák s cukrem a mlékem. |
7 | Vykynuté těsto rozválíme, potřeme olejem, potřeme náplní a zarolujeme. Roládu dáme na plech, potřeme rozšlehaným žloutkem a pečeme v předehřáté troubě asi 25 – 30 minut. |
8 | Vychladlé krájíme a podáváme. |