Levandulové karamely - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Levandulové karamely
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 70 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | angina |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (33%) |
ID receptu: | 63850 |
Kategorie: | Bonbony, čokolády, karamely |
Ingredience
295 g | Cukr krupice |
80 g | Kukuřičný sirup |
1 polévková lžíce | Levandule - květ |
70 g | Máslo čerstvé |
240 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
60 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 42g |
---|---|
Cholesterol | 49,7mg |
Draslík | 0,9mg |
Vláknina | 0,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Levandule - květ, Máslo čerstvé, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kukuřičný sirup nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Levandulové karamely postup přípravy receptu:
1 | Vyložíme alobalem zapékací mísu o rozměrech 20 x 20 cm. Alobal postříkáme olejem ve spreji. |
2 | Do malého rendlíku nalijeme smetanu ke šlehání, přidáme máslo a lžíci sušené levandule. Na středně silném ohni přivedeme k varu, pak rendlík odstavíme, zakryjeme dobře těsnící pokličkou a necháme asi dvacet minut stát, aby chuť a vůně levandule přešla do smetany s máslem. |
3 | Smícháme vodu, světlý kukuřičný sirup, sůl a krupicový cukr v rendlíku o objemu 3,6 litru a mícháme na středně silném ohni, dokud se cukr nerozpustí, přivedeme k varu, rendlík přiklopíme pokličkou a vaříme asi 4 minuty, aby kondenzovaná pára smyla krystaly cukru ze stěny rendlíku. Sejmeme pokličku a do sirupu vložíme cukrářský teploměr. Bez míchání zahřejeme na 160 °C a přes sítko do něj opatrně vlijeme teplou smetanu, odstraníme levanduli. Směs bude stříkat a bublat, klesne teplota. |
4 | Za častého míchání zahříváme karamel, dokud nedosáhneme teploty 121 °C - to je teplota pro výsledné měkké karamely, nebo 124 °C, chceme-li vyrobit karamely tužší. Odstavíme rendlík a nalijeme karamel do zapékací mísy. |
5 | Necháme karamel ztuhnout při pokojové teplotě alespoň 4 hodiny, nebo přes noc. Tuhý karamel pak vyklopíme na pracovní desku a odstraníme alobal. Nakrájíme ho velkým ostrým nožem na čtverečky, které jednotlivě zabalíme do svačinového papíru, abychom zabránili slepení a pomačkání. Tímto způsobem jsme vyrobili asi 450 gramů lahodných karamelek, které nám v uzavřené vzduchotěsné nádobě při pokojové teplotě vydrží až dva týdny. |