Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 150 minut
Doba přípravy: 50 minut
Doba vaření: 100 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (37%)
ID receptu: 63983

Ingredience

2 ks Cibule
400 g Játra vepřová
4 g Majoránka
5 g Nové koření mleté
15 g Pepř černý mletý
1 kávová lžička Sůl
300 ml Vepřová krev
700 g Vepřové maso tučné
100 g Vepřové škvarky
2,5 l Voda pitná
100 ml vývar z vepřového masa
5 stroužek Česnek
Na kroupy
200 g Ječné kroupy
1,5 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

34% Kalorie 675 kcal
Kilojoule 2 825kJ
7% Sacharidy 26 g
59% Tuky 44 g
8% Sodík 166 mg
70% Bílkoviny 39 g

Jelítka postup přípravy receptu:

1

Den předem namočíme kroupy, na druhý den je uvaříme doměkka a necháme vychladnout.

2

Maso s vnitřnostmi pečlivě očistíme a uvaříme ve vodě doměkka. Maso i vnitřnosti nakrájíme nadrobno. Uvařené kůže a škvarky umeleme. Do velké nádoby vsypeme uvařené kroupy, vlijeme přecezenou krev, vývar z masa, nakrájené maso, umleté kůže s vnitřnostmi, vmícháme utřený česnek, přidáme na kostičky nakrájené maso, umletou směs s vnitřnostmi, oloupané utřené stroužky česneku, oloupané na drobno nakrájené cibule, ochutíme veškerým kořením, osolíme a důkladně vše promícháme.

3

Hmotu plníme do střev, zašpejlujeme a vložíme do vody o teplotě 90 °C a při této teplotě vaříme 25 minut. Uvařená jelítka poznáme tak, že do něj zlehka píchneme a nevytéká červeně zbarvená tekutina.

4

Dobře vypraná střeva nakrájíme na menší kousky a na jednom konci je zašpejlujeme, střívka naplníme ochucenou masovou směsí a špejlemi zajistíme i druhý konec

5

Připravená vepřová jelítka vložíme do vroucí vody a při 90 °C vaříme asi 20-25 minut a během vaření jelítka opatrně promícháváme.

6

Jelítka jsou uvařená, když z nich po propíchnutí nevytéká červeně zbarvená tekutina.

7

Na závěr jitrnice opláchneme studenou vodou, rozprostřeme v jedné vrstvě a nechám v chladu.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept