Jelítka

150 min.
Česká republika

Ingredience

Počet porcí:
8

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
675 kcal
Bílkoviny
39 g
Tuky
44 g
Sacharidy
26 g
Vláknina
3 g
Cukr
1 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Den předem namočíme kroupy, na druhý den je uvaříme doměkka a necháme vychladnout.
  • 2
    Maso s vnitřnostmi pečlivě očistíme a uvaříme ve vodě doměkka. Maso i vnitřnosti nakrájíme nadrobno. Uvařené kůže a škvarky umeleme. Do velké nádoby vsypeme uvařené kroupy, vlijeme přecezenou krev, vývar z masa, nakrájené maso, umleté kůže s vnitřnostmi, vmícháme utřený česnek, přidáme na kostičky nakrájené maso, umletou směs s vnitřnostmi, oloupané utřené stroužky česneku, oloupané na drobno nakrájené cibule, ochutíme veškerým kořením, osolíme a důkladně vše promícháme.
  • 3
    Hmotu plníme do střev, zašpejlujeme a vložíme do vody o teplotě 90 °C a při této teplotě vaříme 25 minut. Uvařená jelítka poznáme tak, že do něj zlehka píchneme a nevytéká červeně zbarvená tekutina.
  • 4
    Dobře vypraná střeva nakrájíme na menší kousky a na jednom konci je zašpejlujeme, střívka naplníme ochucenou masovou směsí a špejlemi zajistíme i druhý konec
  • 5
    Připravená vepřová jelítka vložíme do vroucí vody a při 90 °C vaříme asi 20-25 minut a během vaření jelítka opatrně promícháváme.
  • 6
    Jelítka jsou uvařená, když z nich po propíchnutí nevytéká červeně zbarvená tekutina.
  • 7
    Na závěr jitrnice opláchneme studenou vodou, rozprostřeme v jedné vrstvě a nechám v chladu.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.