Litina - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Litina
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 90 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 64050 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
600 g | Brambory |
3 stroužek | Česnek |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
42 g | Droždí |
1 polévková lžíce | Majoránka |
3 polévková lžíce | Mák - semena |
500 ml | Mléko polotučné |
350 g | Mouka pšeničná hrubá |
2 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
150 g | Slanina vepřová |
2 polévková lžíce | Strouhanka |
10 g | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 20g |
---|---|
Cholesterol | 111,0mg |
Draslík | 731,4mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 132,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 12,4mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Česnek, Cukr krupice, Droždí, Majoránka, Mák - semena, Sádlo škvařené, Slanina vepřová, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Litina postup přípravy receptu:
1 | Pekáč vytřeme rozpuštěným sádlem a vysypeme strouhankou smíchanou s 2 lžícemi máku. |
2 | V misce rozetřeme droždí s cukrem, vmícháme 2 lžíce mouky a 2 lžíce vlažného mléko a necháme vzejít kvásek. Česnek oloupeme a utřeme, slaninu nakrájíme na kostičky. |
3 | Brambory nastrouháme, vodu slijeme, a v míse promícháme brambory s mlékem, moukou, rozšlehanými vejci, česnekem, solí, majoránkou a slaninou. Na závěr vmícháme vzešlý kvásek, pečlivě vymácháme a na teple necháme vykynout. |
4 | Vykynuté těsto vlijeme do pekáče, posypeme zbylým mákem a necháme ještě 15 minut kynout. |
5 | Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme dozlatova. |