Nejlepší bigos

220 min.
Polsko

Ingredience

Počet porcí:
10

Nutriční hodnoty v jedné porci

Kalorie
780 kcal
Bílkoviny
46 g
Tuky
61 g
Sacharidy
12 g
Vláknina
4 g
Cukr
5 g
Zobrazit vše

Postup přípravy

  • 1
    Do 100 ml vody namočíme houby. Oloupanou cibuli nakrájíme nahrubo, slaninu nakrájíme nadrobno. Omyté maso osušíme a nakrájíme na stejné kostky. Klobásy nakrájíme na kolečka. Zelí obereme ze zvadlých listů a nakrájíme najemno. Kysané zelí necháme okapat a překrájíme.
  • 2
    V kastrolu rozpustíme 1 lžíci sádla, osmažíme na něm ze všech stran hovězí maso, podlijeme 0,5 litrem vody a na malém plameni dusíme, až je měkké. Podle potřeby přilijeme vodu.
  • 3
    V hrnci na lžíci rozpuštěného sádla dusíme syrové zelí s kmínem a 0,5 lžičkou soli. Zalijeme 0,5 l vody a dusíme doměkka. Podle potřeby během dušení přilijeme vodu.
  • 4
    Do velkého hrnce dáme rozpustit sádlo (2 lžíce), vložíme slaninu, necháme rozpustit, vmícháme vepřové maso a maso z žeber, orestujeme a vsypeme cibuli. Když maso zezlátne, přidáme kysané zelí, houby i s vodou, v níž byly namočené, 0,5 lžičky soli, všechno koření, kromě kmínu a majoránky, zalijeme 1,5 l vody a na malém plameni dusíme. Když je maso poloměkké, přidáme uzený bůček a klobásy a dodusíme.
  • 5
    Poté přidáme udušené hovězí maso i s vývarem, udušené syrové zelí i s vývarem, okořeníme majoránkou a chvíli dusíme, aby se chutě spojily. Podle potřeby ještě dochutíme solí a pepřem.
  • 6
    Bigos je nejchutnější, když se nechá do druhého dne v lednici rozležet.

Komentáře

Pro možnost přidání komentáře je třeba být přihlášen.