Nejlepší borůvkový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nejlepší borůvkový koláč
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 64107 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
3 l | Borůvky |
80 g | Cukr krupice |
40 g | Droždí |
120 g | Máslo čerstvé |
250 ml | Mléko polotučné |
700 g | Mouka polohrubá |
1 špetka | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na drobenku | |
---|---|
80 g | Cukr krupice |
80 g | Máslo čerstvé |
100 g | Mouka polohrubá |
1 kávová lžička | Rum |
Na posypání | |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
Na plechy | |
80 g | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 121g |
---|---|
Cholesterol | 147,2mg |
Draslík | 430,0mg |
Vláknina | 21g |
Vitamín A | 291,8mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 29,1mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 32,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Borůvky, Cukr krupice, Droždí, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Cukr krupice, Rum, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Nejlepší borůvkový koláč postup přípravy receptu:
1 | Plechy s vyšším okrajem vymažeme rozpuštěným máslem. |
2 | Přebrané borůvky opláchneme a necháme okapat. |
3 | V misce rozetřeme droždí se lžící cukru, poté přimícháme dvě lžíce vlahého mléka a lžíci mouky. Pod utěrkou necháme droždí vzejít. |
4 | V mléce rozpustíme máslo a přidáme rozšlehané žloutky. Do mísy prosejeme mouku smíchanou se špetkou soli, do středu vlijeme mléko s máslem a žloutky, vykynutý kvásek a vypracujeme hladké, pružné těsto. Pod utěrkou na teplém místě necháme asi 30 minut kynout. Poté těsto promícháme a necháme kynout dalších 30 minut. |
5 | Vykynuté těsto rozdělíme na dva díly, oba rozválíme do velikosti plechu, položíme těsto na plech, těsto vytáhneme i na okraje. Na těsto rovnoměrně rozvrstvíme borůvky a necháme ještě 20 minut kynout. |
6 | Troubu předehřejeme na 170 °C. |
7 | V míse připravíme drobenku rozmělněním másla spolu s cukrem, rumem a moukou. |
8 | Koláče pečeme na 170 °C zhruba 12 – 15 minut, poté teplotu snížíme na 150 °C a dopečeme dozlatova. |
9 | Upečené koláče necháme vychladnout a před podáváním posypeme cukrem. |