Nejlepší hruškový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nejlepší hruškový koláč
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 64189 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
0,5 kávová lžička | Citronová kůra |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
50 g | Cukr moučkový |
1 ks | Cukr vanilka |
100 g | Máslo čerstvé |
150 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na náplň | |
---|---|
180 g | Čokoláda 70% kakao |
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
90 g | Cukr moučkový |
4 ks | Hrušky |
2 polévková lžíce | Kakao - prášek |
0,3 kávová lžička | Kyselina citronová |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 hrst | Piškoty dětské kulaté |
2 ks | Vejce slepičí |
0,8 l | Voda pitná |
Na ozdobu | |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
100 ml | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 55g |
---|---|
Cholesterol | 176,2mg |
Draslík | 186,8mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 270,3mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,0mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr moučkový, Vaječný žloutek slepičí, Cukr krupice, Cukr moučkový, Hrušky, Kakao - prášek, Vejce slepičí, Voda pitná, Cukr krupice, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Čokoláda 70% kakao, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Piškoty dětské kulaté mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Kyselina citronová nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Nejlepší hruškový koláč postup přípravy receptu:
1 | Na vále zpracujeme prosátou mouku s cukrem, změklým máslem a ostatními suroviny na těsto. Vypracované těsto zabalíme do fólie a necháme alespoň 30 minut v chladničce. |
2 | V mezičase oloupeme hrušky, zbavíme jádřinců, nakrájíme na kousky a svaříme ve vodě s cukrem a kyselinou citronovou. Zhruba po 8 – 10 minutách hrušky odstavíme, scedíme a necháme okapat. |
3 | Odpočinuté těsto rozválíme na velikost dortové formy, prsty těsto vytáhneme do výšky okrajů asi 1,5 cm. Dno posypeme rozdrcenými piškoty a poklademe okapanými hruškami. |
4 | Ve vodní lázni rozpustíme rozlámanou tabulku čokolády. V míse rozšleháme vejce s cukrem, přidáme kakao, rozpuštěné máslo, prosátou mouku a zchladlou rozpuštěnou čokoládu. |
5 | Čokoládovým těstem přelijeme hrušky a pečme v troubě předehřáté na 180 °C zhruba 30 – 35 minut. |
6 | Podáváme vychladlé, zdobíme lžíci slazené kysané smetany. |