Jednoduchý recept

Ostružinový džem 1

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 50 minut
Doba přípravy: 20 minut
Doba vaření: 30 minut
Autor:
Hodnost: Jen se vezu (29%)
ID receptu: 64295

Ingredience

1 ks Citrony
700 g Cukr krupice
1 kg Ostružiny
100 ml Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

5% Kalorie 105 kcal
Kilojoule 441kJ
7% Sacharidy 27 g
0% Tuky 0 g
0% Sodík 1 mg
1% Bílkoviny 1 g

Ostružinový džem 1 postup přípravy receptu:

1

Pokyny pro konzervaci. Zavařovací hrnec částečně naplníme horkou vodou. Zavařovací sklenice, které chceme sterilizovat, uchopíme do držáků dnem dolů, dolijeme horkou, ale ne vroucí vodou tak, aby sklenice byly asi 2,5 cm pod hladinou. Hrnec zakryjeme poklicí a přivedeme k varu. Vaříme minimálně deset minut, nebo až půl hodiny, v závislosti na typu hrnce. Pak horké sterilizované sklenice jednu po druhé vyndáme a necháme je okapat. Horkou vodu ponecháme v hrnci pro sterilizaci víček a pro zavaření naplněných sklenic.

2

Asi pět minut předtím, než začneme sklenice plnit, vložíme víčka do vroucí vody. Naplníme naběračkou sterilizované zavařovací sklenice asi 2,5 cm pod okraj sklenice džemem. Ujistíme se, že se nám uvnitř sklenic nevytvořily žádné vzduchové bubliny. Otřeme okraje sklenic, nasadíme a utáhneme víčko.naskládáme sklenice do zavařovacího hrnce a dolijeme tolik vody, aby se sklenice nacházely zhruba 5-7 cm pod hladinou.

3

Uvedeme do varu, snížíme teplotu tak, aby se voda jen mírně vařila. vaříme 40 minut a kontrolujeme, aby byly sklenice stále pod vodou. Vypneme sporák, asi pět minut počkáme, vyndáme sklenice a dnem vzhůru je necháme zchladnout. Překontrolujeme, jestli všechna víčka dobře drží, pokud ne, vložíme sklenici do lednice a džem do deseti dnů spotřebujeme. Sklenice se správně držícími víčky označíme štítkem s datem zavařování a uložíme na suchém a chladném místě. Při pokojové teplotě vydrží neotevřená sklenice až rok. Po otevření uchováváme džem v lednici a obsah během deseti dnů spotřebujeme.

4

Příprava džemu - s množstvím surovin na tři 250 g sklenice.

5

Kilogram ostružin omyjeme a na utěrce je necháme důkladně okapat. Vsypeme ostružiny do skleněné, nebo kovové mísy a smícháme je s cukrem. Mísu zakryjeme a na chladném místě necháme 12 hodin odležet. Přendáme směs do velkého hrnce, dolijeme vodu a 30 minut vaříme za stálého míchání. Po patnácti minutách vaření směs přelijeme přes jemné síto a poté přidáme šťávu z jednoho citronu. Konzistenci kontrolujeme odlitím lžičky džemu na talířek, nesmí být příliš řídký, ale naopak lepkavý a hustý.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept