Šlupky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šlupky
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 64302 |
Kategorie: | Vánoční cukroví |
Ingredience
1 kávová lžička | Cukr krupice |
4 polévková lžíce | Cukr krystal |
20 g | Droždí |
50 g | Máslo čerstvé |
90 ml | Mléko polotučné |
300 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 6,9mg |
Draslík | 52,1mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Cukr krystal, Droždí, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Šlupky postup přípravy receptu:
1 | Plechy vyložíme pečicím papírem. |
2 | V míse utřeme rozdrobené droždí s cukrem, přidáme vlažné mléko a trochu mouky. Necháme vzejít kvásek. |
3 | Do mísy prosejeme mouku, promícháme se solí, přidáme vzešlý kvásek, ostatní suroviny a tolik mléka, abychom vypracovali nelepivé hladké těsto. |
4 | Těsto rozdělíme na dva díly, vyválíme z něj válečky a nakrájíme na kousky (zhruba asi 80 ks). Na vále je přikryjeme utěrkou a necháme kynout. |
5 | Vykynuté kousky rozválíme na vále posypaném krystalovým cukrem (bude jen z jedné strany) na sušenky. Klademe na plechy cukrovou stranou nahoru a necháme ještě asi 20 minut kynout. Poté pečeme v troubě předehřáté na 210 °C asi 10 minut. |