Šosonky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Šosonky
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | Haas |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (42%) |
ID receptu: | 64303 |
Kategorie: | Zákusky |
Ingredience
1 kávová lžička | Citronová kůra |
40 g | Cukr krupice |
10 g | Droždí |
50 g | Hrozinky |
40 g | Máslo čerstvé |
100 ml | Mléko polotučné |
225 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na sirup | |
---|---|
50 g | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Rum |
125 ml | Voda pitná |
Na krém | |
30 g | Cukr krupice |
1 ks | Cukr vanilka |
1 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
250 ml | Mléko polotučné |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na posypání | |
50 g | Mandle plátky |
Na formičky | |
60 g | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 204,5mg |
Draslík | 96,6mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 216,5mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,6mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 15,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr krupice, Droždí, Hrozinky, Vaječný žloutek slepičí, Cukr krupice, Rum, Voda pitná, Cukr krupice, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Cukr vanilka, Maizena - kukuřičný škrob, Mléko polotučné, Mandle plátky, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Šosonky postup přípravy receptu:
1 | Formičky na bábovičky vytřeme máslem. Plátky mandlí nasucho opražíme dozlatova. |
2 | V míse utřeme rozdrobené droždí s cukrem, přidáme vlažné mléko a trochu mouky. Necháme vzejít kvásek. |
3 | Do mísy prosejeme mouku, promícháme se solí, přidáme vzešlý kvásek, ostatní suroviny a tolik mléka, abychom vypracovali nelepivé hladké těsto. Pod utěrkou na teple necháme kynout, během kynutí dvakrát promícháme. |
4 | Vykynutým těstem plníme formičky do poloviny a necháme znovu kynout. Poté pečeme v troubě předehřáté na 170 °C, až bábovičky zezlátnou. |
5 | V mezičase připravíme sirup svařením vody s cukrem. Po vychladnutí přidáme do sirupu rum. |
6 | Horké upečené bábovičky přelijeme sirupem a necháme vychladnout. |
7 | Připravíme krém. Smícháme mléko s vanilkovým cukrem, cukrem a maizenou. Za stálého míchání svaříme až do zhoustnutí. Poté necháme za občasného míchání zchladnout a vmícháme žloutky. |
8 | Vychladlé bábovičky polijeme zchladlým krémem a sypeme plátky mandlí. |