Skvělý domácí chléb - italská focaccia - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 15 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Skvělý domácí chléb - italská focaccia
Celkový čas: | 15 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 0 minut |
Autor: | Emanuele Ridi |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (16%) |
ID receptu: | 64355 |
Ingredience
Těsto | |
---|---|
1 kg | Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 ml | Olej olivový extra panenský |
0,5 polévková lžíce | Sůl mořská |
100 ml | Voda pitná |
Kvásek | |
2 špetka | Cukr krupice |
42 g | Droždí |
400 ml | Voda pitná |
Na podsypání | |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Zkaramelizovaná cibule | |
1 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Rozmarýn čerstvý |
Ostatní suroviny | |
80 g | Olivy černé |
30 g | Rajčata sušená sterilovaná |
Na vytření plechu | |
2 polévková lžíce | Olej olivový extra panenský |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 8g |
---|---|
Cholesterol | 4,0mg |
Draslík | 290,4mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 84,1mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,5mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Voda pitná, Cukr krupice, Droždí, Voda pitná, Cibule, Cukr krupice, Rozmarýn čerstvý, Rajčata sušená sterilovaná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Olej olivový extra panenský, Sůl mořská, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Olivy černé, Olej olivový extra panenský mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Skvělý domácí chléb - italská focaccia postup přípravy receptu:
1 | Do mísy prosejeme hladkou kvalitní mouku (00), přidáme sůl a promícháme. V misce si připravíme kvásek: do vlažné vody rozdrobíme kvasnice, které posypeme 1-2 špetkami cukru. Když kvasnice vzejdou, zapracujeme je postupně do mouky. Během míchání těsta přilijeme olivový olej a podle potřeby ještě vlahou vodu (přibližně 50-100ml). Zhruba vymíchané těsto dáme na vál posypaný moukou a těsto rukama dobře uhněteme. Těsto se nesmí lepit, musí být hladké, vláčné. Vytvoříme si bochánek, dáme ho zpět do čisté mísy a necháme ho pod čistou utěrkou v teple zkynout. |
2 | Mezitím očištěnou cibuli pokrájíme na tenká kolečka. V pánvi si rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a za stálého míchání ji osmažíme téměř dozlatova. V polovině smažení přidáme lžíci cukru, drobné lístky rozmarýnu a necháme cukr s cibulí zkaramelizovat. Pak pánev odstavíme z plotny. Olivy a sušená rajčata pokrájíme na menší kousky. |
3 | Troubu si předehřejeme na 250°C. Pečící plech vytřeme olivovým olejem. Těsto na vále zlehka rozválíme (nebo ho rukama roztáhneme) na placku silnou asi 2cm. Těsto vložíme do vytřeného plechu, posypeme ho zkaramelizovanou cibulkou, olivami, rajčaty a vložíme do rozehřáté trouby. |
4 | Focacciu pečeme přibližně 20 minut dozlatova. Upečenou dáme vychladnout na mřížku, vychladlou pokrájíme na porce a podáváme. |